Kina väntas utse Xi Jinping till livstidspresident

Uppdaterad
Publicerad

Kinas folkkongress har inletts och den väntas besluta om att tidsbegränsningen för den sittande presidenten Xi Jinping ska upphävas.

Kinas parlament – i praktiken utan makt – har inlett sitt kanske viktigaste möte på flera decennier. Tusentals parlamentsledamöter har samlats i Folkets stora hall på Himmelska fridens torg i Peking för den årliga folkkongressen, som i år ska ge president Xi Jinping ett livstidsmandat.

Parlamentet väntas ta bort gränsen på högst två mandatperioder för kinesiska presidenter, skriva in Xi Jinpings namn i konstitutionen och dessutom upprätta en myndighet mot korruption. Regeländringen kommer att göra Xi Jinping till landets mäktigaste ledare sedan Mao Zedong som styrde landet från kommunisternas seger i inbördeskriget 1949 fram till sin död 1976.

Xi Jinping såg på från en läktare med andra partitoppar när premiärminister Li Keqiang höll tal om att landet utkämpar tre strider: mot finansiella risker, fattigdom och föroreningar. Keqiang varnade även grannlandet Taiwan, som bröt sig loss från Kina efter inbördeskriget, för att regeringen aldrig kommer att tolerera separatism.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.