”Kniv i fittan” friades – lagen bör skrivas om

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som skrev hotfulla kommentarer till Irena Pozar blev friad. Samtidigt skrev hovrätten att det han gjorde borde vara olagligt. Nu föreslår regeringens utredare att lagen skrivs om och anpassas till dagens verklighet med internet och sociala medier.

Journalisten Irena Pozar skrev en krönika på nyhetssajten Nyheter 24 våren 2014. Den uppmande män som är feminister att ta ett steg tillbaka för att släppa fram kvinnorna de säger sig kämpa för. Genast började kommentarerna rulla in. Många var otrevliga och några riktigt grova. ”Det är sexistiska feministidioter som Irena som skulle behöva hålla käften. Hon gör ju bara bort sig. Upp med en kniv i fittan på sexistiska feminister”, är en av kommentarerna som hon polisanmälde.

Van vid hat

– Jag är van vid att få en del hat. Men det här var riktiga, blodiga hot och det var väldigt obehagligt. Man får ju alltid höra att ”det är bara troll” och att ”det inte kommer hända något”, men tanken har ju ändå slagit mig att han skulle göra allvar av hoten, säger Irena Pozar.

Irena berättar att hon polisanmält flera gånger, men att man brukar få hem ett brev där det står att förundersökningen lagts ner på grund av brist på bevis.

– Att det faktiskt gick till rättegång den här gången var tack vare poliserna som verkligen gick vidare och grävde fram ip-adressen och hittade mannen. Jag tror att många fall lagts ner utan att man ens gjort ett riktigt försök, säger Irena Pozar.

Hovrätten friade – men det ”borde vara olagligt”

I tingsrätten dömdes mannen för ofredande. Men domen överklagades, och i höstas friades han av Svea Hovrätt. I domslutet står det dock att handlingen borde vara straffbar, men att det är något för lagstiftaren att ta ställning till.

– Hovrättens dom var verkligen en besvikelse. Det enda positiva var medskicket till riksdagen att de borde se över lagen. På ett sätt är det ju skönt att de såg en riktig lucka i lagstiftningen, men för min del är det ju för sent. Han har redan friats. Men jag hoppas att det kan hjälpa andra i framtiden, säger Irena.

Anpassa lagen till dagens digitala värld

Högsta Domstolen kommer inte att ta upp fallet, så den friande domen från hovrätten står fast. Irena önskar nu att lagstiftningen anpassas bättre till den digitala värld vi har i dag. Där man har förståelse för kommentarsfält, bloggar, facebook och sociala medier över huvud taget.

Irena Pozar jobbar inte längre kvar på Nyheter 24 utan på Bonnier Tidskrifter, men hon skriver fortfarande både krönikor och nyhetstexter.

– Jag skulle vilja säga att de hotfulla kommentarerna inte påverkar mina ämnesval, men någonstans tror jag att det kanske ändå gör det. Ibland tänker man att man orkar bara inte. För varje gång jag hamnar mitt i det är det som att det kloggar igen hela ens privatliv under någon vecka, säger Irena.

I dag lägger regeringens utredare Gudrun Antemar fram förslag som ska hjälpa stoppa näthatet. Bland annat ska hatiska kommentarer kunna straffas som ofredande, skriver Gudrun Antemar på DN Debatt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer