Foto: Scanpix

Besked i dag: Femte jobbskatteavdrag

Uppdaterad
Publicerad

Fredrik Reinfeldts (M) meddelade i dag att han vill sänka skatten för låg- och medelinkomsttagare.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) sade i dag att han vill ha sänkt skatt för alla som tjänar ”tio-, tjugo-, trettio- och fyrtio tusen i månaden”.

Moderaterna prioriterar därmed sänkt inkomstskatt med 16 miljarder kronor i höstens budget. Det beskedet levererade statsminister Fredrik Reinfeldt (M) när han på lördagen avslöjade vilka satsningar partiet vill se i den budget som ska klubbas inför valåret 2014.

– Vi talar om ytterligare 4.000 kronor mer i skattelättnader per år, säger Fredrik Reinfeldt i sitt sommartal och möts av jubel från publiken som samlats i ett regnigt Gustavsberg.

– Det är bra för jobben, det riktar sig till vanligt folk och det stärker Sverige.

337 kronor extra för en gymnasielärare

Skatteförslaget handlar om det som brukar kallas det femte jobbskatteavdraget, höjd brytpunkt för statlig skatt och ytterligare sänkt skatt för pensionärer.

Moderaternas förslag innebär, enligt partiet, att vanliga inkomsttagare får mellan 200 och 300 kronor mer i plånboken varje månad. Förstärkningen blir som störst 337 kr i månaden vid en inkomstnivå som motsvarar genomsnittslönen för en gymnasielärare.

Löftet presenterades redan i valrörelsen 2010 men har hittills inte genomförts. Ett skäl har, enligt regeringen, varit det ansträngda ekonomiska läget. Ett annat skäl har varit oklarheter kring om regeringen skulle kunna driva det igenom riksdagen. 

– Den starka svenska ekonomin ska nu användas för att genomföra det vi bad om väljarnas stöd för i valet 2010, säger Fredrik Reinfeldt i sommartalet.

– Det är ett sätt att använda en stark ekonomi som ger drivkrafter till nya jobb. Det andra skälet är att det innebär förbättringar för vanligt folk. Alla som tjänar under 38.500 kronor i månaden att ha fått en förstärkning med en hel extra månadslön efter skatt.

Sverigedemokraterna har sagt sig stödja ett femte jobbskatteavdrag och statsministern själv hävdar att det ekonomiska läget nu medger ytterligare skattesänkningar.

– Vi gör bedömningen att det här är ansvarsfullt, säger Reinfeldt.

Totalkostnad på 16 miljarder

Det nya jobbskatteavdraget motsvarar 12 miljarder kronor. Utöver detta föreslås höjd brytpunkt för statlig skatt, dvs att färre inkomsttagare ska betala statlig skatt. Prislappen för denna skattesänkningen ligger på tre miljarder kronor. Ytterligare en sänkning av skatten för pensionärer ingår också i paketet. Den kostar 1,15 miljarder kr.

Sammantaget är alltså skattepaketet värt 16 miljarder kronor och är alltså Moderaternas huvudfråga inför de budgetförhandlingar som nu startar. Några större problem att få igenom detta krav lär partiet inte ha. Samtliga regeringspartier gick ju till val på löftet 2010. Höstens budget är i praktiken sista chansen för regeringen att genomföra vallöftet.

Vill markera avstånd till Socialdemokraterna

Frågan vad som ytterligare kan inrymmas i den kommande budgeten är oklart. Utgiftsläget beskrivs som ansträngt.

Att sänka skatten inför valet handlar förstås både om att uppfylla ett vallöfte och att ge väljarna mer pengar i plånboken, men också om att skapa en tydlig konfliktfråga gentemot Socialdemokraterna. Sannolikt kommer regeringspartierna att leverera nya förslag om skattesänkningar i nästa års valrörelse.

Gjorde narr av de rödgröna

I dagens sommartal passade Fredrik Reinfeldt också på att ge en känga åt oppositionen.

– De vill inte berätta vad de vill tillsammans, men de har alla förslag som på olika sätt är skadliga för Sverige och svensk ekonomi.

Fredrik Reinfeldt beskrev de rödgröna som en illa förberedd orkester.

– Det uppstår inte ljuv musik när man från var sitt håll aldrig har övat ihop. Gustaf Fridolin med eviga trumpetsolon till melodin Se på mig. Jonas Sjöstedt på slagverk slår på allt som rör sig, till något som möjligen kan vara Internationalen.

– Och längst bak, i förhoppningen om att ingen ser honom, Stefan Löfven som spelar på triangel med en tändsticka, sade M-ledaren och lovade att ”ta strid mot det rödgröna samarbetet som inte existerar”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer