Köksbordskirurgen ”doktor Hakim” glömde nål och tråd i ettårings penis

Uppdaterad
Publicerad

Han har flera gånger dömts för illegala och farliga omskärelser av små pojkars könsorgan – men ”doktor Hakim” vägrar sluta. Det visar Svenska Dagbladets granskning av de så kallade ”köksbordskirurgerna”.

Dagarna efter omskärelsen skrek han dag och natt. Han hade ont när han skulle kissa.

Berättelsen kommer från Fatima, som för tio år sedan betalade ”doktor Hakim” för att omskära hennes son. Allt gick fel – men fångades på film.

I ett rättsmedicinskt utlåtande som Svenska Dagbladet har tagit del av vittnar två experter om att det verkar som om att pojken, som var ett år och nio månader vid händelsen, inte verkade ha fått tillräcklig smärtlindrig. Experterna ifrågasätter också huruvida operationsinstrumenten var rengjorda på rätt sätt.

– Han svimmade en kort stund. Då blev jag riktigt rädd. Jag började gråta och skrika, säger Fatima till Svenska Dagbladet.

Efter ingreppet hastade doktor Hakim i väg och när Fatima tog av förbandet från såret upptäckte hon att en nål med tråd satt fast i pojkens penis. På akuten konstaterade en läkare att pojken var ”smärtpåverkad och mycket rädd efter tidigare trauma”.

Fortsätter att jobba

Efter händelsen med Fatimas son dömdes doktor Hakim för brott mot omskärelselagen och misshandel. Samtidigt dömdes han även för vållande till kroppsskada på två andra pojkar, två bröder. Bröderna, som var fem och åtta år gamla, hade han omskurit i en annan stad. Straffet blev två månaders fängelse som avtjänades med elektronisk fotboja.

Tre år senare dömdes doktor Hakim återigen för en olaglig omskärelse efter att ha opererat en pojke på en pall i familjens vardagsrum. Enligt ett rättsmedicinskt utlåtande som SvD har tagit del av fick barnet bestående men i form av ärrbildning på penisen. Straffet bestämdes till dagsböter.

”Jag är tvungen”

Doktor Hakim, som tar 2 000 kronor för en omskärelse, är en av fyra illegala omskärare som SvD identifierat. När tidningen träffar köksbordskirurgen tror han att han ska genomföra ytterligare ett ingrepp. I stället blir han konfronterad av SvD:s reportrar.

På frågan om han tänker fortsätta att omskära pojkar svarar doktor Hakim:

– Jag är tvungen. Det är inte synd (haram) eftersom jag är tvungen, upprepar mannen flera gånger och förklarar att det är ett sätt för honom att försörja sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.