Kommentar ang America Vera-Zavala och Aktuellt

Publicerad

Vi har fått frågor med anledning av att America Vera-Zavala avbokades från gårdagens Aktuellt med anledning av hennes inlägg på Facebook.

Det är inget ovanligt att vi ändrar bland gästerna ända fram till programmet startar, tvärtom hör det till vanligt redaktionellt arbete. I det här samtalet ville vi prata om programmet ”Tal till nationen”, dels om själva programidén och dels om det är så att partiernas ideologier och visioner är för osynliga i politiken idag.

I försnacket med America Vera-Zavala förstod vi att hennes bild av vilken typ av studiosamtal vi hade planerat skilde sig från vår och den andra gästens, hon ville tala om hur partierna förhåller sig till en rasistisk ideologi i den här valrörelsen. Det var inte den vinkel vi förberett, och därför bestämde vi oss för att istället boka in Lisa Pelling på tankesmedjan Arena Idé som motdebattör till Johan Norberg.

Det betyder inte att frågan om rasism är för kontroversiell, eller att vi inte kan prata om rasismen som ideologi, Aktuellt har många gånger tagit upp ämnet rasism och främlingsfientlighet. Senast i förra veckan hade vi ett reportage av vår reporter Pontus Mattsson om det tema America Vera-Zavala var inne på, om hur retoriken kring bland annat frågan om migration har förskjutits. Det här är intressanta diskussioner som vi kanske kan fördjupa i andra program framöver, men det var inte det samtal vi tänkt oss igår.

Vi beklagar att det inte från början blev tillräckligt tydligt för America Vera-Zavala vilken typ av samtal vi förberett. Det handlar inte om ifall hon svarade ”rätt” eller ”fel” på frågorna, utan om att vi som redaktion alltid har en idé om vinkeln för diskussionen och vi försöker boka in gäster som är intresserade av just den vinkeln. Gårdagens samtal handlade på en mer övergripande nivå om formatet ”Tal till nationen” och om det politiska samtalsklimatet idag.

Vi tar med oss att vi kan vara ännu tydligare när vi bokar in och försnackar gäster till Aktuellt. Det händer att vi ändrar upplägget eller bokar av gäster ända fram till programstarten. Över tid ska vi så klart ge en bredd av olika perspektiv och åsikter utrymme i programmet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet

Senaste avsnittet i SVT Play

  • Senaste sändningen

    Rapport · 20 april 22.45