NMR demonstrerar i Ludvika i maj i år. Foto: Ulf Palm/TT

Kommentar angående SVT:s faktakoll om Förintelsen

Uppdaterad
Publicerad

Är det rätt att faktagranska vad en nazistisk gruppering hävdar om Förintelsen? Eller borde deras lögner i stället ignoreras, eftersom de i sig är absurda? SVT:s Faktakollen har synat två av de faktaresistenta påståenden som nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, i olika sammanhang framfört.

Detta har kritiserats av vissa debattörer, bland annat DN:s kulturskribent Kristina Lindquist och Expressens kulturchef Karin Olsson.

Men SVT får också stöd från flera debattörer för att fakta behövs även i dessa frågor.

Nyhetsbloggen

Vår publik möts av människor som blir osäkra på vad som gäller, eller ännu värre, börjar tro på propagandan. Och där det finns fakta är det vårt jobb att leverera den. Den primära målgruppen för dessa faktakollar är inte medarbetare på kultur- eller ledarredaktioner. Hos dessa finns förhoppningsvis både utbildning och bakgrund som gör att de inte tvekar om att jorden är rund.

Skriver för bred publik

Vi skriver våra Faktakollar för en bred publik, däribland de många lärare och ungdomsledare som kämpar med att hålla sina ungdomar på rätt sida i vad som är sant och falskt i den flod av information som strömmar mot dem från extremhögern, från vaccin- och klimatförnekare.

Föraktet för väl belagda fakta är en bärande del av nazistiska NMR:s verklighetsbeskrivning. Denna gruppering har nu fått tillträde till en av de finaste platserna som finns för politiska samtal i Sverige, Almedalen, för att där sprida sin propaganda. Gruppen har tillåtits marschera under bokmässan i Göteborg och den försöker nu vinna röster för att komma in i valda församlingar i höstens val.

Vi skriver också för de 700 000 människor som såg klippet med Vera Oredsson på nätet från NRK-dokumentären ”Raskrigarna” där NMR:s företrädare oemotsagda fick sprida sina myter. Flest efter Oslo var tittarna i Västra Götaland, Skåne och Stockholm. Dokumentären som helhet hade rekordsiffror, med nästan en halv miljon tittare. Dessutom har den flera gånger lagts ut på Youtube.

Hade varit journalistisk reträtt

Myterna om förintelsen odlas inte bara bland politiskt marginella men högljudda grupper som NMR, de finns på Alt right-rörelsens hemsidor, de finns på Twitter och på Facebook.

Det hade varit en journalistisk reträtt att låta påståenden som dessa stå oemotsagda och inte orka gå till forskarna och biblioteken och ta fram de bevis som finns: det var mellan 5,29 till 6 miljoner judar som mördades i Förintelsen. Och minst lika många polacker, ryssar, homosexuella och romer. Och ja, över 18 ton Zyklon B fanns tillgängligt för gasning i Auschwitz industriellt utformade avrättningsfabriker. Tillverkaren hette Degesch Gmbh och dess ledning fick plikta med livet efter kriget för sin medverkan i massmorden. Nazisterna, och de som tvekar om dessa fakta, har helt enkelt fel.

Den som möts av de mest vältaliga motargument mot dessa sanningar kan nu hämta underlag i nyskrivna, lättillgängliga och uppdaterade texter i ämnet. Public service kan behövas därute i en värld där faktaresistenta krafter försöker locka nya anhängare med förvridna uppgifter. För vi måste orka argumentera med ovedersägliga fakta. Gång på gång på gång. Även för nya generationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet