En familj som äter frukost och en person som brer en smörgås. Foto: TT

Bekämpningsmedel i många populära frukostprodukter

Publicerad

Vanliga frukostflingor och bröd – däribland populära Lingongrova och Skogaholmslimpa – innehåller rester av ett omdiskuterat bekämpningsmedel. Så mycket som nio av elva testade produkter innehåller stråförkortningsmedel, visar en analys som gjorts av Testfakta.

Enligt en undersökning som Testfakta gjort, och som publiceras i flera tidningar bland annat Göteborgs-Posten, innehåller nio av elva produkter rester av stråförkortningsmedel, som sprutas på säden för att den inte ska lägga sig vid regn eller kraftiga vindar.

Bekämpningsmedlet innebär enligt Livsmedelsverket inga hälsorisker för människor då halterna i bröden och flingorna ligger under gällande gränsvärden, men däremot misstänks de ha negativ miljöpåverkan på fåglar och däggdjur.

Bland produkterna som testats positivt för stråförkortningsmedel återfinns storsäljare som Lingongrova, Skogaholmslimpa och knäckebröd från Leksand. Alla importerade produkter innehåller det omdiskuterade bekämpningsmedlet, men det finns alltså även i svenska bröd.

Användandet ökar

Bland de brödsorter som testats är det bara Jättefranska från Pågen och Rågkaka från Polarbröd som inte innehåller stråförkortare – ett bekämpningsmedel som ökar i Sverige.

– Den mesta råg som odlas i Sverige och utomlands besprutas och ämnena går i hög grad in i kärnan och hamnar i livsmedlet. I övriga Europa är även besprutning i andra sädesslag vanligt, och under de senaste åren ser vi en ökning för exempelvis vete i Sverige, säger Peter Bergkvist på Kemikalieinspektionen i ett pressmeddelande.

Vill kunna konkurrera med utlandet

Han är inte särskilt förvånad över resultatet, trots att många inom livsmedelsbranschen vill få bort bekämpningsmedlen. Från lantbrukarnas sida är det främsta argumentet för att bespruta säden med stråförkortningsmedel att kunna konkurrera på samma villkor som lantbrukare i andra länder, men branschorganisationen Svenska kvarnföreningen rekommenderar bönder att odla utan.

– Risken är att man inte kommer att kunna sälja sina produkter i framtiden om man fortsätter med stråförkortning, säger Helene Sollerhed, ordförande.

Det här är stråförkortningsmedel

  • Stråförkortningsmedel är ett bekämpningsmedel som påverkar växtens livsprocesser och till exempel hämmar stråets längdtillväxt. I Sverige finns det nio godkända produkter och fem verksamma ämnen. Testfakta har i sin analys tittat efter de tre vanligaste ämnena Klormekvatklorid, Mepikvat och Trinexepac.
  • Användandet av stråförkortare var tidigare förbjudet i Sverige för andra sädesslag än råg, men är nu tillåtet även för vete, korn och havre.

Källa: Kemi och Livsmedelsverket

Här är de testade produkterna

Bröd

Rågform från Fazer – innehåller tre typer ämnen

Minirut normalgräddat från Leksand – innehåller tre ämnen

Rågkaka från Polarbröd – innehåller inte stråförkortare

Jättefranska från Pågen – innehåller inte stråförkortare

Lingongrova från Pågen – innehåller tre ämnen

Ryvita dark rye från Ryvita – innehåller tre ämnen

Skogaholmslimpa från Skogaholm – innehåller ett ämne

Rågbröd från van der Meulen – innehåller två ämnen

Delikatess sesam från Wasa – innehåller tre ämnen

Flingor

All-Bran regular från Kellog’s – Innehåller två ämnen

Rågfras från Quaker – innehåller två ämnen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.