David Norrbohm, jurist och vice vd på Motorbranschens riksförbund. Foto: Motorbranschens riksförbund

Fler bilar ger fler klagomål, menar motorbranschen

Uppdaterad
Publicerad

Bilarna i Sverige blir allt fler och svenska bilköpare är mer pålästa och vet hur man ska klaga när man känner sig missnöjd. Så förklarar Motorbranschens riksförbund att bilköparnas klagomål ökar.

SVT:s konsumentredaktion Plus granskar just nu försäljning av begagnade bilar. Många konsumenter upplever problem, som inte sällan visar sig direkt efter köpet. Alla får inte heller den hjälp som de kan förvänta sig

– En bil är en dyr produkt som innebär ett stort ingrepp i privatekonomin. Bilhandel är också en väldigt stor marknad, där ungefär en halv miljon bilar byter ägare varje år.

Så förklarar David Norrbohm, jurist vid Motorbranschens riksförbund, att köp av begagnad bil länge har varit ett återkommande problem för konsumenter.

En miljon fler bilar på tio år

Men nya siffror från Konsumentverket visar nu att klagomålen dessutom ökar.

– Då måste man tänka på att vi ser fler och fler bilar och en väldigt bra snurr på försäljningen. Idag har vi drygt fem miljoner bilar. För tio år sen hade vi drygt fyra miljoner bilar, säger David Norrbohm.

– Men det kan också bero på att konsumenterna är mer pålästa idag och att det har blivit lättare att klaga, och så ska det vara. Till exempel har Allmänna reklamationsnämnden har förbättrat möjligheten att göra en anmälan.

Vem som helst kan bli bilhandlare

Med en allt större marknad följer också fler oseriösa aktörer. David Norrbohm menar att lagkraven för att få driva en bilhandel är väldigt låga.

– Vissa aktörer på marknaden lever i en egen värld och det kan vi bara beklaga.

– Men för att en bilhandlare ska få vara medlem hos oss så måste man följa våra villkor som är godkända av Konsumentverket och man ska följa Allmänna reklamationsnämndens beslut. Våra medlemmar går också utbildningar i konsumentjuridik för att bli mer pålästa, säger David Norrbohm.

Har du också hamnat i biltrubbel? Tipsa Plusredaktionens reporter och hjälp oss kartlägga konsumenternas problem med köp av begagnad bil!

Resultatet kommer ni att kunna följa löpande här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.