Foto: TT

Black Friday – då blir vissa produkter dyrare

Uppdaterad
Publicerad

Många rusar till butikerna för att göra reafynd på Black Friday – men långt ifrån alla produkter blir billigare.
Vissa produkter går till och med upp i pris, visar statistik från jämförelsetjänsten Prisjakt som SVT Nyheter tagit del av.

Att prishistoriken skiftar blir tydligt en dag som Black Friday. Men bara för att en produkt är rea-märkt behöver inte det betyda att den blir billigare.

Prisjakt har i samarbete med SVT Nyheter jämfört priserna på Black Friday 2016 med en vanlig dag i november samma år. Datan visar att den genomsnittliga prisnedgången låg på 17 procent samtidigt som 27 procent av produkterna gick upp i pris.

– Marginalerna minskar, men volymerna är mycket större. Du kan köpa fler saker för lägre pris, säger Carl Vult von Steyern, Sverigeschef på Prisjakt.

”Jojo-priser har växt fram”

Ett konkret exempel på den skiftande prissättningen är en dammsugare. Som högst har den kostat 2.995 kronor, men vid flera tillfällen har priset sänkts till 1.800 kronor. Nu kostar den 2.396 kronor. Frågan är om den under Black Friday kommer att kosta mindre än drygt 1.800 kronor?

Att priserna skiftar så mycket hänger ihop med digitaliseringen och en aldrig sovande marknad på nätet.

– De här jojo-priserna har vi sett växa fram de senaste åren. Det hänger ihop med en kampanjdriven handel, där man som konsument nästan inväntar kampanjerna. Förr hade man ett fast pris året runt, men i dag har vi en digital marknad, näthandel, digitala skyltar i butikerna och priserna kan ändras flera gånger på en och samma dag, säger Carl Vult von Steyern.

Jämförelsetjänsten Prisjakt sammanställde data från förra årets Black Friday baserad på de 5.000 populäraste produkterna i de 100 populäraste produktkategorierna:

Mobiltelefoner: 29% av produkterna gick upp i pris, 50% gick ner och genomsnittlig prisnedgång var 20%. 

TV-apparater: 19% av produkterna gick upp i pris, 48% gick ner och genomsnittlig prisnedgång var 16%. 

Datorskärmar: 27% av produkterna gick upp i pris, 63% gick ner och genomsnittlig prisnedgång var 12%. 

Hörlurar: 27% av produkterna gick upp i pris, 67% gick ner och genomsnittlig prisnedgång var 21%. 

Portabla högtalare: 24% av produkterna gick upp i pris, 57% gick ner och genomsnittlig prisnedgång var 29%. 

Spelkonsoller: 25% av produkterna gick upp i pris, 49% gick ner och genomsnittlig prisnedgång var 11%. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer