Mikael och Marine får till slut pengarna tillbaka för den bil de köpte för snart två år sedan. Foto: SVT

Köpte defekt bil – nu får de tillbaka pengarna

Uppdaterad
Publicerad

För snart två år sedan köpte Marine och Mikael från Umeå en begagnad Ford Mondeo som ryckte konstigt vid körning. Men trots det vägrade bilhandlaren Carstedts att låta paret häva köpet. Allmänna reklamationsnämnden (ARN) går dock på parets linje och rekommenderar nu att kunden ska få häva köpet av bilen samt få tillbaka 70.000 kronor.

– Vi är jätteglada båda två. Det känns som en otrolig lättnad, säger Marine till SVT:s konsumentredaktion Plus.

I våras berättade Plusredaktionen om Marine och Mikaels bilköp hos Carstedts Bil i Umeå. Ganska snart märkte paret att bilen ryckte konstigt vid körning, ofta vid varvtal kring 2.000. De lämnade in den till Carstedts för reparation, men när ryckningarna fortsatte trots flera reparationsförsök fick paret nog.

Marine och Mikael hörde av sig till Plusredaktionen efter bilköpet som gick snett.

Marine och Mikael ville häva bilköpet, men enligt Carstedts och deras mekaniker var bilens skick normalt. Företaget hänvisade till ett test som paret hade gjort hos Svensk bilprovning, där teknikern inte hade anmärkt på några ryckningar. Intyg från två andra verkstäder styrkte dock Marine och Mikaels uppfattning om att det var fel på bilen.

För att få en opartisk bedömning av bilen kallade Plus in Simon Widerstedt, en oberoende besiktningsman, som fick testa bilen. Och enligt honom rådde det ingen tvekan om att bilen hade en defekt.

”Carstedts ansvarar för felet”

I sitt beslut har ARN tagit fasta på den oberoende besiktningsmannens utlåtande, och anser att Mikael och Marine har kunnat bevisa att bilen är felaktig, samt att felet fanns redan vid leveransen. Detta gör att Carstedts ansvarar för felet, enligt nämnden. Carstedt har också försökt avhjälpa felet vid flera tillfällen utan att lyckas.

Sammantaget rekommenderar ARN att Marine och Mikael ska få häva köpet av bilen och få tillbaka 70.000 kronor mot att paret återlämnar bilen. Paret köpte bilen i december 2015 för 83.000 kronor. ARN anser inte att hela beloppet ska återbetalas eftersom paret ändå har kunnat nyttja bilen sedan köpet.

Bilhandlaren häver köpet

Per Wennberg, platschef på Carstedts bil, säger till Plus att företaget kommer att följa ARN:s rekommendation.

– Det enda som skulle kunna hindra ett hävande av köpet är om bilen är i ett helt annat skick än när vi sålde den, till exempel om bilen är plåtskadad eller liknande. Men det förutsätter vi att den inte är, säger han.

Enligt Per Wennberg har Carstedts under torsdagen varit i kontakt med kunden om ett hävande av bilköpet.

Den här artikeln bygger på ett tittartips. Vad vill du att SVT:s konsumentredaktion Plus ska granska? Tipsa oss här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer