Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Detta har hänt – se bakgrunden till Rive-härvan på 60 sekunder. Foto: SVT

Kritiserade juristbyrån i konkurs – moderbolaget fortsätter med likartad verksamhet

Uppdaterad
Publicerad

Efter upprepad kritik om vilseledande prisinformation och hot om miljonvite från Konsumentverket har Rive juridiska byrå under våren gått i konkurs. Men parallellt med konkursen har moderbolaget lanserat ett nytt varumärke inom samma arbetsrättsliga nisch.

Rives hemsida har under våren gradvis bytt namn till ”Specialistbyrån i arbetsrätt”, och efter Rives konkurs fick det nya varumärket en egen domän.  

Hemsidan är påfallande lik Rives och lockar klienter genom att locka med ett gratis rådgivningstillfälle, precis som Rive tidigare gjorde. Först ut om att rapportera om detta var nättidningen Lag & Avtal.

Rives före detta hemsida vs Specialistbyråns hemsida. Foto: Skärmdump

Nytt varumärke under moderbolaget

När SVT:s konsumentredaktion Plus ber om kontaktuppgifter till ansvarig chef på moderbolaget Comp-ex & partners Law Sweden* ringer Richard Olsson upp. Enligt honom är Specialistbyrån inte någon ny byrå, utan bara ett nytt varumärke i moderbolagets befintliga verksamhet. 

Richard Olsson berättar dock att moderbolaget tagit över vissa av Rives tidigare klienter i samband med Rives konkurs.

Lämnade uppdrag efter kritik – kom tillbaka

I början av mars uppgav Richard Olsson, då koncernchef och byråns senast kända majoritetsägare*, till Plusredaktionen att han hade sålt alla sina aktier i moderbolaget och klivit av alla uppdrag inom koncernen till följd av kritik i media. Men flera anställda har under våren berättat för Plus att Olsson i praktiken fortsatt styra både Rive och moderbolaget även efter det.

– Någon sorts operativ makt att kunna påverka driften av Rive har jag givetvis inte haft, säger Richard Olsson.

– Folk kan ju tycka vad de vill men i slutändan så styrs det här av aktiebolagslagen och styrelsebefattningar och regler som rör för dessa typer av roller och befattningar.

Nära anhörig i Rives styrelse

Det faktum att en nära anhörig till Olsson satt i styrelsen för Rive vid konkurstillfället och under flera år även varit ledamot i moderbolagets styrelse vill Olsson inte kommentera.

Olsson bekräftar dock att han efter det förra samtalet med Plus har återtagit rollen som koncernchef, men titulerar sig numera senior consultant i moderbolaget. Han säger även att han stöttat beslutet om att lägga ner Rive och att han hjälpt till vid Rives likvidation.

*Moderbolaget hette tidigare Compexia Law Group men har under våren bytt namn till Comp-ex & partners Law Sweden.

Vet du mer? Tipsa Plus!

Plusredaktionen granskar juridiska tjänster. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Plus granskar juridiska tjänster

Mer i ämnet