Förhoppningen från Konsumentverket och Motorbranschen är att både bilhandlare och köpare ska få det lättare. Foto: TT

Nya varudeklaration ska öka tryggheten för bilköpare

Uppdaterad
Publicerad

Motorbranschens riksförbund (MRF) har tillsammans med Konsumentverket tagit fram en ny varudeklaration som bilhandlarna ska fylla i inför varje försäljning av en begagnad bil. Tanken är att detta ska göra att köparen lättare ska kunna bedöma bilens skick.

Denna nya branschpraxis började gälla från den 1 november 2018.

–Vi hoppas och tror att det här kan leda till att konsumenterna får en mer realistisk bild av bilen de funderar på att köpa, säger Charlotte Söderlund, jurist på Konsumentverket, till Plusredaktionen.

– I dag tror jag att många har lite för höga förväntningar på en äldre bil och därför blir man också väldigt besviken när den går sönder.

Gäller alla begagnade bilar

Tidigare har bilar som sålts för under 30 000 kronor inte behövt någon varudeklaration, men nu gäller det för alla bilar. Alla bilhandlare som är anslutna till MRF måste från och med nu tydligt redovisa i vilket skick bilen är i.

Många bilhandlare är dock inte medlemmar i MRF, men enligt Charlotte Söderlund är det också i de bilhandlarnas intresse att varudeklarationen används.

– Det gäller som god sed för alla bilhandlare, oavsett om de är anslutna till MRF eller inte. Det är alltid bra om konsumenten efterfrågar en varudeklaration vid köp av en begagnad bil.

Charlotte Söderlund menar också att om det uppstår ett fel efter köpet kan varudeklarationen hjälpa bedömningen om bilen varit i ett sämre skick än vad konsumenten kunnat förvänta sig.

SVT:s konsumentredaktion Plus har under en längre tid granskat försäljning av begagnade bilar. Följ granskningen här – och bidra med tips du med!

Mer om varudeklarationen

Hos Konsumentverket kan du se vad man som bilhandlare ska fylla i, inför en försäljning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.