Plus testar julmust

Uppdaterad
Publicerad

Sötma, kryddighet och kolsyra. Vilken julmust är godast?

SVT:s konsumentredaktion Plus har låtit testa sju av de vanligaste justmustsorterna, som går att köpa i de flesta livsmedelsbutiker:

Coop julmust (billigast), Ica julmust, Nygårda julmust, Zeunerts julmust, Apotekarnes julmust, Vasa bryggeri gammaldags julmust och Nyckelbryggerier julmust (dyrast).

Testet utfördes som ett blindtest i två delar, där varje julmust fick ett nummer. Ingen av de som smakade visste vilken must som var vilken.

Blindtest 1

I ett första steg fick 50 barn på en skola i Umeå smaka på julmusterna. De bedömde smaken och betygssatte från 1 till 5, där 1 betyder att smaken inte alls var god och 5 betyder jättegod. De fem julmuster som fick högst betyg av barnen gick sedan vidare till nästa steg.

De två sorter som slogs ut i barnens smaktest var: Zeunerts och Ica.

Blindtest 2

De kvarvarande mustsorterna testades av en smakpanel bestående av tre dryckeskunniga personer.

Smakpanelen: Emil Åreng, prisbelönt bartender, Susanne Jonsson, tv-kock och Beppe Starbrink, programledare och dryckesnörd. Foto: SVT

Panelen fick bedöma musterna utifrån kolsyra, kryddighet och upplevd sötma. Men panelen var inte nöjd med vad de fick i glasen.

– Det är knappt någon kryddighet i någon av dem, säger Emil Åreng.

– Många är för söta för min smak och ingen sticker ut och är riktigt, riktigt bra, säger Susanne Jonsson.

Resultatet blir jämnt, men panelen kunde ändå enas om en vinnare.

Dyrast inte bäst

Vinnaren av Plus smaktest blev Apotekarnes, som också innehåller aningen mindre socker än de flesta musterna i testet. Coop, testets billigaste must, placerar sig tvåa. Testets dyraste must, Nyckelbryggeriers, kommer först på tredje plats.

– Men det är alldeles för mycket socker i alla, och då blir det inte så kul att dricka julmust, säger Emil Åreng efter testets många klunkar.

Dyrast är inte alltid bäst. Och det är inte heller musten med mest socker. Foto: SVT

Se mer av smakpanelen och hör skolbarnens åsikter – i Plus på SVT Play

Tipsa Plus

Visa

Vilka produkter vill du att SVT:s konsumentredaktion Plus ska testa? Tipsa oss här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer