Se mer av testet i Plus i SVT Play. I bild: Inger Ljung Olsson, programledare Plus. Foto: SVT

Plus testar ledlampor

Uppdaterad
Publicerad

Vilken lampa har mysigast ljus och minst påfrestande flimmer?

Efter att den klassiska glödlampan försvunnit från butikshyllorna är det många som känner förvirring om vilken lampa man ska köpa.

Numera kan man som konsument välja mellan ledlampor och halogenlampor. Vanligast är ledlampor, som dessutom är mest energisnåla.

Mycket att tänka på

Det finns flera saker att tänka på när du ska köpa en ledlampa: Färgåtergivning, färgtemperatur, om lampan går att dimma, flimmer och pris – för att nämna några.

SVT:s konsumentredaktion Plus har låtit testa färgåtergivning och flimmer hos tio lampor: Ikea Ledare (400lm), Clas Ohlson (470lm), Star (400lm), Ica (470lm), Osram Base (806lm), Rusta (550lm), Ikea Ryet (400lm), Biltema (806lm), Biltema (430lm), Philips (470lm).

Vilket ljus är mysigast?

– Vill du ha fina varma och mysiga färger i till exempel vardagsrummet, så bör du välja en lampa med hög färgåtergivning, säger Johannes Lindén, fysiker och ljusforskare på Danmarks Tekniska Universitet.

Färgåtergivning anges i Ra (färgåtergivningindex), och de lampor som finns på marknaden har ett värde på mellan 80 och 100. Ju högre värde, desto bättre färgåtergivning.

Johannes Lindén har testat färgåtergivningen på de tio lamporna. Bäst resultat har Ikea Ledare (400lm), med ett Ra-värde på 93.

Färgåtergivningen skrivs ofta ut på förpackningen, men inte alltid.

–Tyvärr är det inte ett krav på tillverkarna. Men står det inte på förpackningen tycker jag inte man ska köpa lampan, säger Johannes Lindén.

Vilken lampa flimrar mest?

En del ledlampor flimrar, men oftast märker man inte det bara genom att titta på lampans ljus. Enligt Hillevi Hemphälä, optiker och forskare i synergonomi vid Lunds Tekniska Högskola, påverkar de här dolda flimret mellan 20 och 40 procent av befolkningen. Det kan leda till ögontrötthet, huvudvärk och något som kallas ögonmigrän av flimrande lampor.

I Plus test mäter Johannes Lindén flimret med specialutrustning och gör utifrån mätningen sin bedömning. Två modeller blir helt flimmerfria: Star (400lm) och Biltema (430lm). Mest flimmer uppvisar Rusta (550lm) och Biltema (806lm).

Men det finns också knep för dig som vanlig konsument att testa hur mycket ledlampan flimrar. Om man riktar sin mobilkamera mot lampan så kan man se ett randmönster om lampan flimrar.

– Om det syns skarpa tydliga ränder bör man definitivt inte köpa lampan, säger Hillevi Hemphälä.

Resultat

Resultatet av Plus test. Ju högre Ra-värde desto bättre färgåtergivning. Foto: SVT

Plus test visar att Ikeas modell Ikea Ledare (400 lm) presterade bäst på färgåtergivningstestet, men sämre på flimmertestet. Två modeller var fullständigt flimmerfria och några flimrade rejält.

Vinnare av testet är dock Clas Ohlson (470 lm), eftersom den presterar bra på båda delarna av testet.

Plus testar

Se mer av testet i Plus i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.