Smarta knepet för att se om lampan flimrar

Uppdaterad
Publicerad

Glödlampan har ersatts av bland annat ledlampor. Men även om ljuset verkar bra så kan dolt flimmer orsaka huvudvärk och migrän. Men det finns ett knep: Använd mobilen!

När SVT:s konsumentredaktion Plus testar vilken som är den bästa led-lampan är flimmer en av de egenskaperna som testas.

Enligt Hillevi Hemphälä, optiker och forskare i synergonomi vid Lunds Tekniska Högskola, påverkar flimret mellan 20 och 40 procent av befolkningen. Det kan leda till ögontrötthet, huvudvärk och något som kallas ögonmigrän av flimrande lampor.

I Plus test används specialutrusting för att mäta hur mycket lamporna flimrar. Men det finns också knep som du som vanlig konsument kan använda dig av.

Använd mobilen

Om man riktar sin mobilkamera mot lampan så kan man se ett randmönster om lampan flimrar.

– Ju svartare ränder, desto mer flimmer. Om det är skarpa tydliga ränder bör man definitivt inte köpa lampan, säger Hillevi Hempälä.

Enligt henne är flimret fortfarande ett problem, även om utvecklingen av ledlampor med tiden minskar flimret.

– Till exempel är julbelysningen på marknaden mycket bättre i år än tidigare.

Olika syn på saken

Belysningsbranschens tekniska kommitté är dock kritisk till att mäta flimmer med hjälp av en mobilkamera. På sin hemsida skriver de att metoden inte är tillförlitlig då olika kameror har olika bildfrekvens och olika inställningar. Det kan i sin tur påverka resultatet.

En mobilkamera kan till exempel visa en korrekt bild utan ränder med det bevisar inte att det är flimmerfritt. På samma sätt kan mobilkameran visa flimmer men det säger inget om vilken typ av störning det är eller hur stor den är.

Belysningsbranschen skriver också att det idag inte finns några enkla sätt för konsumenter att mäta flimmer på ett korrekt sätt och att man därför måste fråga leverantörerna.

Plus testar

Se mer av testet i Plus i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.