– Det är en uppsjö av människor som har blivit uppringda, säger Jan Olsson, på polisens nationella bedrägericenter, till SVT Nyheter. Foto: TT

Polisen varnar för bluffsamtal från Somalia: Kan kosta dig många hundralappar

Publicerad

Polisen går nu ut med en nationell varning efter att många blivit uppringda från utlandsnummer som börjar på +252, Somalias landsnummer.
– Det är med största sannolikhet en bluff som kan kosta dig många hundralappar, säger Jan Olsson, på polisens nationella bedrägericenter, som själv blivit uppringd.

Det senaste dygnet har polisens kontaktcenter, PKC, fått ta emot många samtal från personer som blivit uppringda från ett okänt utlandsnummer. Gemensamt för de som har blivit uppringda är att numret börjar på +252.

Polisen uppmanar nu att man inte ska svara på ett utländskt samtal om du inte förväntar dig ett samtal och att man inte bör ringa upp ett missat samtal som inleds med ett utlandsnummer.

– Det är en uppsjö av människor som har blivit uppringda, säger Jan Olsson, på polisens nationella bedrägericenter, till SVT Nyheter.

LÄS MER: Telia: Det är utspritt i hela landet

Och även polisen har blivit uppringd. Jan Olsson har själv blivit uppringd på sin jobbtelefon av ett misstänkt bedrägerinummer och även hans kollega på polisen, samt de journalister som intervjuade honom i dag, har blivit uppringda.

– Det känns som att väldigt många har blivit uppringda. Högst sannolikt är det ett betalsamtal och det kan komma att kosta ett par hundralappar extra på nästa telefonräkning, säger han.

”Troligtvis tusentals drabbade”

Han känner igen tillvägagångssättet. För några år sedan kom det en uppsjö av liknande samtal, då från ett annat afrikanskt land. Då kom det många samtal under ett par dygn och han räknar med att det snabbt kommer att klinga av även denna gång.

– Troligtvis är det tusentals svenskar som har blivit uppringda. Mörkertalet är stort.

Den som ringer tillbaka på +252-numret kommer till en röst som berättar någon slags historia på entonig engelska.

– Det är förmodligen bara dravel som ska få sekunderna att ticka, säger Jan Olsson.

LÄS MER: Stefan ringde upp ”Somalia-numret”

Polisen: ”Man kan ju inte spärra ett helt landsnummer”

Finns det någon övre gräns för vad det kan kosta för den som ringer upp?

– Naturligtvis finns det ingen övre gräns. Det går ju inte att bestämma vad ett företag får ta betalt för sina tjänster.

Vad kan ni på polisen göra åt detta?

– Nej det finns inte mycket som vi kan göra. Den som kan göra något är den som kan spåra var signalen kommer ifrån. Det är klart att man kan spärra ett eller ett par nummer, men kommer det från många nummer blir det bökigare. Man kan ju inte spärra ett helt landsnummer.

Vad kan man göra om man ändå har ringt upp +252-numret?

– Troligtvis kommer det hamna en extrakostnad på telefonen. Då blir det en dialog med operatören. Sedan ska vi komma ihåg att vi ännu inte har sett några fakturor. Vi vet alltså inte om detta är ett bedrägeri, även om hela upplägget tyder på det, säger Jan Olsson, på polisens nationella bedrägericenter.

Operatören Telia kan ännu inte säga vad det kostar att ringa upp någon av de misstänkta bluff-numren men pressansvarig Marcus Haglund säger till SVT Nyheter att det tidigare kostat upp emot 80 kronor per minut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bluffsamtalen

Mer i ämnet