Foto: TT

Konsumentverket skickar varningsbrev till 79.000 äldre

Publicerad

Mängden av oseriösa telefonförsäljare gör att Konsumentverket gör ett unikt utskick. Myndigheten skickar brev till 79.000 äldre för att informera om deras rättigheter.

Det handlar om äldre som äger skog eller jordbruksfastigheter. Bakgrunden är de många fall där äldre genom telefonförsäljning bundits upp till exempelvis dyra telefonabonnemang som de sedan inte kunnat ångra, med hänvisning till att de formellt är företag.

Myndigheten slår i brevet fast att ångerrätten gäller när man agerar som privatperson, och man hoppas att utskicket ska öka kunskapen och ge äldre verktyg att säga ifrån mot bolagen.

Bluffsamtalen

Oerhört fult”

– Vi tycker att det är oerhört fult att ge sig på 80- och 90-åringar som inte är företagare och sälja på dem företagsabonnemang. Därför vill vi nå den här målgruppen, säger Magnus Karpe, jurist på Konsumentverket.

SVT har i en rad reportage under de gångna åren berättat om äldre som på detta sätt lurats in i dyra abonnemang, bland andra författaren Elsie Johansson och framlidne radioprofilen Kjell Albin Abrahamson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bluffsamtalen

Mer i ämnet