Hör Jakob Bergman, budget- och skuldrådgivare, om hur bland annat hämtmat på avbetalning får människor att fastna i skuldfällan. Foto: Erik Johansen, TT/NTB

Rekordökning för e-handeln under Black Friday

Uppdaterad
Publicerad

Under årets Black Week och Black Friday valde fler svenskar än någonsin att shoppa online, visar färsk statistik från Klarna.

Försäljningen ökade med 41 procent under veckan, måndag till fredag, jämfört med förra året. Under bara fredagen ökade försäljningen med 16 procent. Klarna hanterar omkring hälften av alla onlineköp i Sverige.

”Vi har sett en stor ökning i e-handeln under hela veckan och årets Black Friday blev den största e-handelsdagen någonsin,” säger Viveka Söderbäck, konsumentexpert på Klarna, enligt ett pressmeddelande.

Vanor ändras

Tidigare var fredagen den allra största shoppingdagen men kundernas vanor har börjat ändras och handlandet sprids numera ut mer under flera dagar, enligt Klarna.

De produkter som ökar mest jämfört med en vanlig dag är elektronik, barnprodukter och underhållning. Det är bland personer i åldrarna 66-75 år som nätshoppandet ökat mest jämfört med förra året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.