Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Göte Nigård berätta om när han fick brevet. Foto: SVT/TT

Bilägaren Göte: “Så oseriöst att man häpnar”

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen fick Göte Nigård ett brev där det stod att garantin på hans bil hade gått ut, och där han erbjöds att teckna en ny garanti. Men påståendet var falskt, för Göte kan bevisa att hans garanti fortfarande gäller. Göte tycker att brevet från Svenskt fordonsskydd gränsar till bedrägeriförsök.

Uppdatering: I juni 2021 placerade Konsumentverket företaget på sin varninglista, efter att ha fått in hundratals nya anmälningar. Läs mer här.

– Det är så oseriöst att man häpnar, säger Göte Nigård till Plusredaktionen.

Det senaste halvåret har många svenska bilister fått ett kuvert i brevlådan. I brevet skriver företaget Svenskt fordonsskydd att bilarnas garantier har gått ut, men att bilägarna kan förlänga sitt skydd.

När Göte Nigård från Rinkeby i Stockholm fick sitt brev förstod han att något var galet.

– Här kommer någon som skriver att min garanti har gått ut när den inte gjort det. Det här är ju en ren chansning från företaget. Jag trodde det var ett skämt.

Många anmälningar

Det är inte bara Göte som har reagerat på brevets innehåll. 179 bilägare har anmält Svenskt fordonsskydd till Konsumentverket under det senaste halvåret, vilket gör företaget till ett av årets mest anmälda företag.

Många av anmälarna berättar att de, precis som Göte, fortfarande har gällande garantier.

Alla anmälare verkar dock inte ha varit lika uppmärksamma som Göte. Flera har betalat pengar till företaget eftersom de har tolkat brevet som en faktura, men i efterhand känner de sig lurade.

Konsumentverket, som har inlett ett tillsynsärende mot företaget, klassar brevet som vilseledande och menar att innehållet strider mot marknadsföringslagen.

Svarar inte på frågor

Företaget har inte svarat myndigheten trots att de informerades om kritiken för över två månader sedan. Företaget har inte heller svarat på Plusredaktionens frågor, men här kan du höra hur det låter när Plus ringer till företaget.

Här kan du följa den pågående bilgranskningen – och lämna ditt tips

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Plus granskar bilproblem

Mer i ämnet