Vilket sätt att resa är dyrast? Det beror på hur man räknar. Foto: SVT

Så räknar juristbyrån ut sina resekostnader

Uppdaterad
Publicerad

Plusredaktionen har granskat Rive juridiska byrå, som har flera missnöjda kunder. Kunderna har blivit överraskade när de fått reseräkningar på uppemot 25 000 kronor, för resor med privatplan som de inte anser sig ha fått information om. Nedan återfinns ett exempel på hur juristbyrån har räknat ut sina resekostnader.

Rive juridiska byrå har flera missnöjda kunder och vissa av dem har anmält företaget till Konsumentverket. Konsumentombudsmannen, som har granskat de första 18 anmälningarna, har nu valt att stämma företaget för missvisande prisinformation.

I flera fall har företaget kommit överens med sina klienter muntligt över telefon, men den enda detaljkostnad som de angett har varit vad själva arbetet kostar per timme. I ett efterföljande mejl har de sedan hänvisat till sina allmänna villkor, där det framgår att byrån kan komma att resa med privatplan.

Privatplan billigare än tåg?

I villkoren skriver byrån också att de garanterar att resekostnaden blir den lägsta möjliga.

Nedan följer en jämförelse mellan olika resealternativ som företaget själva har gjort, i ett specifikt fall där en jurist har rest från företagets säte i Borlänge till ett klientmöte i Ängelholm. Beräkningen levererades till klienten efter mötet, tillsammans med fakturan.

Enligt byråns beräkningar skulle en tågresa kosta 39 250 kronor, en bilresa 32 000 kronor och en resa med byråns eget plan 25 450 kronor.

Tidspillan – vad betyder det?

För att kunna förstå beräkningarna måste man känna till begreppet “tidspillan”. Tidspillan innebär att juristen tar betalt för tid som hen annars hade kunnat utnyttjat till annat arbete. I detta fallet handlar det om resetiden i de olika alternativen.

Rive juridiska byrå tar 1 700 kronor per timme för tidspillan.

Så har byrån räknat:

Fotnot: Under hösten har byrån uppdaterat sina villkor med förtydliganden.

Följ hela Plus granskning av juridiska tjänster här – och tipsa reportern!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Plus granskar juridiska tjänster

Mer i ämnet