Skadligt med för mycket kadmium

Uppdaterad
Publicerad

Många livsmedel som vi normalt ser som nyttiga – till exempel frön och nötter – kan innehålla höga halter av kadmium, en tungmetall som i för höga doser kan ge skador på vårt skelett, hjärta och blodkärl.

Spannmål, rotfrukter och ris är de livsmedel som vi får i oss mest kadmium från i vardagen, och vegetarianer får i sig mer än köttätare. Men trots det anses hälsonyttan med de här livsmedlen större än nackdelarna.

När SVT:s konsumentprogram Plus lät analysera innehållet i 11 olika fabrikat av solroskärnor visade det sig att det var stora skillnader mellan olika märken.

Det som spelar roll för hur högt kadmiuminnehållet i en växt blir, är i vilken jord den odlats och vad jorden gödslats med. 

Enligt Livsmedelsverket får en genomsnittlig vuxen svensk i sig mellan 1-2 µg kadmium per kilo kroppsvikt per vecka. För en person som väger 70 kg motsvarar det cirka 15 µg per dag.

Europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigeten (EFSA) bestämde 2009 att det tolerabla intaget av kadmium är 2,5 µg kadmium per kilo kroppsvikt per vecka. För en person som väger 70 kg motsvarar det 25 µg per dag.

Det är skadligt att få i sig för mycket kadmium, och man bör inte äta mer än två matskedar per dag av solroskärnorna med högst kadmiumhalt, enligt Lars Barregård, professor i miljömedicin vid Göteborgs universitet.

Se hela testet av solroskärnor i Plus i SVT Play

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer