Tips till dig som vill skaffa eller säga upp mobilabonnemang

Uppdaterad
Publicerad

Har du fått erbjudande om ett förmånligt mobilabonnemang, eller ångrar du ett avtal du redan ingått? I videon får du SVT:s konsumentredaktion Plus bästa tips på vad du ska tänka på.

Utöver de tips som nämns i videon så följer här några extra tips till dig som redan ingått ett avtal via telefonförsäljning, men i efterhand känner att allt inte gick rätt till:

Fick du skäligt rådrum? 

För att ett avtal som du ingår via telefonförsäljning ska vara giltigt så krävs det att du fått “skäligt rådrum”, det vill säga tid att i lugn och ro gå igenom avtalet utan press från en säljare. Detta innebär att avtalet inte får signeras under pågående säljsamtal. Om du kan visa att så har skett så är ditt avtal ogiltigt. Ett tips är att jämföra din samtalslogg i telefonen med de tidsangivelser som står i avtalet.  

Plus granskar telefonförsäljning

Exakt hur lång tid som avses med “skäligt rådrum” är inte fastslaget, men det kan alltid vara värt att skicka en skriftlig reklamation till de företag som berörs. Förklara i så fall vad som hänt och hur du skulle vilja att situationen löstes.  

Fick du korrekt information om ångerrätten? 

En annan sak som krävs när du ingår ett avtal på distans är att du ska få korrekt information om ångerrätten i samband med köp. Annars kan ångerrätten, som normalt är två veckor, förlängas upp till ett år.

Säljaren ska informera dig om: 

– att du har ångerrätt 

– hur lång ångerfristen är 

– hur du går tillväga för att ångra dig 

– att det finns ett standardformulär du kan använda när du ångrar dig och var du hittar detta formulär

I flera fall som Plusredaktionen granskat har det visat sig att mobilkunder fått otydlig information om ångerrätten tillsammans med sitt avtal. Operatören har gett korrekt information i sina allmänna villkor, men underleverantören har skickat med motstridig och delvis felaktig information i sitt välkomstbrev. Om du drabbats av detta kan du ha rätt till förlängd ångerrätt.

Om du känner dig osäker kring dina rättigheter kan du kontakta Telekområdgivarna eller Hallå konsument för gratis rådgivning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Plus granskar telefonförsäljning

Mer i ämnet