Kraftig ökning av gonorré

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige rapporterades 2 550 fall av gonorré 2017, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten. Det är en ökning med 44 procent sedan 2016, vilket är den största årsökningen hittills.

Antalet svenskar som smittas av gonorré ökar markant. Sjukdomen har ökat stadigt sedan 2009 och ökningen från 2016 till 2017 har varit den största ökningen på ett år hittills. Enligt Anders Tegnell har vi i Sverige varit väldigt framgångsrika när det kommer till gonorré.

– Gonorrén hade nästan försvunnit helt i Sverige men nu ser vi tyvärr en ökning igen. Ökningen är framför allt i gruppen män som har sex med män, men vi ser också ökning i andra grupper, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog hos Folkhälsomyndigheten.

Kopplingar till individers riskbedömning

Anders Tegnell förklarar att kondonanvändandet är grundläggande och det bästa sättet att hindra spridandet av gonorré.

– Orsaken till spridningen är svår att veta men det finns uppenbarliga kopplingar till hur individer bedömer risker och hur viktigt man tycker det är med kondomanvändning, säger Anders Tegnell.

Allvarliga konsekvenser

Om en person smittats och inte får behandling riskerar hen bland annat inflammation i äggledarna, prostatan eller bitestiklarna.

– Allvarligaste konsekvensen är att människor kan få svårigheter att få barn, säger Anders Tegnell.

Fakta: Gonorré

  • Gonorré är en sexuellt överförd infektion som orsakas av en bakterie. Infektionen behandlas med antibiotika.
  • Kondom skyddar mot smitta vid samlag, men gonorré kan även överföras via exempelvis fingrarna.
  • Att vara symtomfri bärare är vanligare vid positivt prov från ändtarm, svalg och livmoderhals än från urin eller urinrör.
  • De självtester för gonorré som finns att köpa på nätet eller på apoteket är bara gjorda för provtagning på urin eller som vaginalprov.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.