Vårdplatser på Kirurgcentrum, Medicincentrum och ortopediska kliniken på NUS kommer att ligga nere även i höst. Foto: Svt

Krisläge på kirurgkliniker

Uppdaterad
Publicerad

Personalen går på knäna både på Nus och Skellefteå lasarett.

Arbetsmiljöverket har funnit allvarliga brister på kirurgcentrum på Norrlands universitetssjukhus. Läkarnas arbetsbelastning är allt för hög, vilket har fått flera läkare att säga upp sig.

Följer inte lagen

Arbetstidslagen följs inte och många läkare har sjukskrivits av arbetsrelaterade orsaker, allt enligt uppgifter som framkommit vid Arbetsmiljöverkets inspektioner på kliniken. Den höga pressen på läkarna får följder för all personal, till exempel när operationsschemat spricker och ronder måste skjutas upp.

För få vårdplatser i Skellefteå

Även på Kirurg-ortopedkliniken på Skellefteå lasarett är situationen ohållbar, med ständiga överbeläggningar och kraftigt stressad personal. Det visar Arbetsmiljöverkets inspektioner under mars och april i år.

Vid ett tillfälle under 2012 hade kliniken 15 fler patienter än verksamheten dimensionerats för, och det förekommer ofta att patienter vårdas på sätt som inte uppfyller kraven på riktiga vårdplatser.

Oroar sig för patientsäkerheten

Läkare och övrig personal är stressade eftersom de hela tiden känner press att skriva ut patienter så fort som möjligt. Tempot är så högt att personalen oroar sig för patientsäkerheten och felhandlingar. Även i Skellefteå har personal sjukskrivits av arbetsrelaterade orsaker, och detta har ökat under början av 2013.

Underkänner handlingsplan

Arbetsmiljöverket menar att landstinget måste göra upp en ny, tydligare handlingsplan för hur hälsorisker ska undvikas på de båda sjukhusens kirurgavdelningar. Myndigheten ger landstinget till i höst på sig att försöka lösa problemen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.