Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Statsminister Ulf Kristersson (M) om mötet med USA:s president Joe Biden. Foto: Stefan Jerrevång / TT

Statsminister Ulf Kristersson hade möte med Joe Biden

Uppdaterad
Publicerad

Ulf Kristersson har träffat Joe Biden för ett möte om Sveriges Natoansökan. Trots ett högt tonläge från Turkiet och ett snävt tidsfönster för regeringens mål om ett medlemskap under nästa veckas Nato-toppmöte är statsministern alltjämt hoppfull.

– Min realistiska bedömning är att det vore bra och att det är fullt möjligt, säger han.

Under måndagen besökte statsminister Ulf Kristersson (M) USA:s president Joe Biden i Vita huset. Mötet kretsade kring frågan om det svenska Natomedlemskapet och sannolikheten för en ratificering under Natoländernas kommande toppmöte i Vilnius.

– Vi båda inser att Vilniusmötet om en vecka är en mycket lämplig tidpunkt för ett svenskt medlemskap, men det är bara Turkiet som kan fatta turkiska beslut, sade Ulf Kristersson till SVT Nyheter.

Sverige och Nato

– Min realistiska bedömning är att det vore bra och att det är fullt möjligt, sade han i en kommentar till TT.

”Mycket viktigt” för USA

Under en pressträff berättade Joe Biden att han tror att Sverige kommer att göra Nato starkare och att ett svenskt medlemsskap är ”mycket viktigt”.

– Sverige är en kapabel och engagerad partner. Tillsammans är vi redo för Natomötet nästa vecka och jag vill betona att USA stödjer Sveriges inträde i Nato fullt ut, sade Joe Biden.

Ulf Kristersson tar fasta på att USA inte bara vill utan också agerar för att Sverige ska bli accepterade in i Nato.

– Jag känner mig väldigt komfortabel och trygg i att USA nu gör sin del och verkligen understryker att det ligger i deras intresse att Sverige går med i Nato. Ingenting är klart, säger han till SVT Nyheter.

Kan bero på F-16

Under onsdagskvällen kom uppgifter om att USA närmar sig en försäljning av stridsflygplan av modellen F-16 till Turkiet. En sådan affär är en möjlig eftergift som USA kan ge Turkiet i utbyte mot att ratificera Sveriges Natoansökan. Om uppgifterna stämmer, betyder det att vi är närmare ett svenskt Natomedlemskap, säger mellanösternanalytikern Aras Lindh i SVT:s direktsändning.

– Problemet i USA är att det inte är något som Vita huset kan besluta själva om – det är kongressen, säger han och tillägger att kongressen har blockerat en sådan försäljning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet