Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se några avgörande tillfällen ur förhandlingarna om medlemskapet i Nato. Foto: Per Leandersson/AP Photo/Ali Unal

Hindren på Sveriges väg mot Nato – hör utrikesministrarna berätta

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets vändningar, nya terrorlagar och koranbränning – det som vissa trodde skulle gå på några veckor blev en problemfylld process på mer än ett år. Men vad hände under Sveriges förhandlingar för att bli medlem i Nato? Följ med två av nyckelpersonerna bakom kulisserna.

Våren 2022, efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina, inledde Socialdemokraterna en historisk svängning i frågan om svenskt Natomedlemskap.

– Då svarade Cavusoglu att Turkiet kommer att välkomna Sverige och Finland. Och detta hade presidenten själv, Erdogan, uttryckt bara ett par dagar tidigare i samtal med den finske presidenten, säger dåvarande utrikesminister Ann Linde (S).

Sverige och Nato

Men dagarna före det att Sverige lämnar in Natoansökan svängde president Erdogan i frågan, och sedan dess har hindren avlöst varandra. Här berättar två av nyckelpersonerna, dåvarande utrikesminister Ann Linde (S) och nuvarande utrikesminister Tobias Billström (M), om händelser som varit avgörande.

Se hela nyhetsdokumentären Processen här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet