Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Då måste vi visa att vi tar terroristbekämpning på allvar.” Hör tidigare utrikesminister Ann Linde (S) ur SVT:s nyhetsdokumentär ”Processen”. Foto: Per Leandersson

Tidigare utrikesminister Ann Linde (S) ger Turkiet rätt i PKK-kritiken

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare utrikesminister Ann Linde (S) ger Turkiets president Erdogan rätt i kritiken om att Sverige inte tagit hotet från terrorklassade PKK på allvar.

– Vi tänker så här att dels har Turkiet rätt i att de är väldigt, väldigt drabbade av terrorism och att kanske andra länder inte tar det på allvar, säger Ann Linde i SVT:s nyhetsdokumentär ”Processen”.

Den 28 juni 2022 slöts trepartsavtalet mellan Finland, Sverige och Turkiet i Madrid. Avtalet skulle bana väg för de två nordiska länderna in i Nato.

Och tyngdpunkten i det så kallade Madridavtalet var terrorbekämpning. Turkiets president Erdogan anklagade nämligen både Sverige och Finland för att ”nästan blivit som gästhem för terrororganisationer.”

Linde ger Erdogan rätt

I en punkt i avtalet lovade Sverige och Finland att slå ner mot finansieringen av PKK och andra terrorgrupper.

Och i en ny SVT-dokumentär om Sveriges Nato-process ger tidigare utrikesminister Ann Linde president Erdogan rätt i kritiken om att Sverige inte tagit hotet från terrorklassade PKK på allvar.

Hör tidigare utrikesminister Ann Linde (S) och nuvarande utrikesminister Tobias Billström (M) ur SVT:s nyhetsdokumentär ”Processen”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.