Kristersson om Natomedlemskap: Sverige inte neutralt längre

Uppdaterad
Publicerad

Det råder stor splitting mellan regeringen och oppositonen om Sverige bör skicka in en Natoansökan. Moderatledaren menar att Sveriges neutralitet är förbi och kommer vid en valvinst lämna in en ansökan – oberoende hur nuvarande regering ställer sig till detta:

– Socialdemokraternas inre processer ska inte blockera Sverige. Finns det majoritet ska den användas,  Socialdemokraterna har inte veto-rätt.

I förra veckan besökte statsminister Magdalena Andersson (S) och Moderaternas Ulf Kristersson Natoövningen ”Cold response”. De enades om att de 30 000 soldaterna från olika länder är viktiga för säkerhetsläget. Men för Moderatledaren är en Natoansökan mer självklar än för statsministern:

– Det är väl helt uppenbart just nu. Det är en helt ny situation. Nato har varit viktigt under lång tid för de som är medlemmar. Men nu vet vi att ett land i vår omedelbara närhet utsätts för en ren invasion av ett Ryssland som inte bara har förmågan utan också viljan att angripa andra länder, säger Ulf Kristersson i SVT:s Morgonstudion.

Argumentet mot ett Natomedlemskap har från flera håll varit att det skulle äventyra den neutrala ställning som Sverige haft sedan andra världskrigets utbrott. Kristersson menar att det förhållningssättet inte längre gäller.

– För mig så är det uppenbart. Vi tillhör väst, vi tillhör den fria världen. Vi är inte neutrala längre, vi skickar till och med vapen till Ukraina. Ryssland vet var vi hör hemma någonstans.

Kristersson har tidigare sagt att han vid en valvinst i september kommer att skicka in en ansökan om Natomedlemskap. En ansökan han helst skulle vilja se att Socialdemokraterna då ställer sig bakom:

– Jag vill göra det här gemensamt. Det här är inte en politisk strid utan det är viktigt för Sverige. Vill se bred politisk enhet.

Sverigedemokraterna kan komma att stödja en eventuell Moderat-ledd regering. De har kallat det ”olämpligt att göra valet till en folkomröstning om Nato, inte minst med tanke på det säkerhetspolitiska läget”.

– Det är ingen tvekan om att Sverigedemokraterna har öppnat upp för ett Natomedlemskap, jag uppskattar alla partier som gör det. De Gröna i Finland öppnar upp för ett Natomedlemskap. Vänsterförbundet som inte längre villkorar sitt regeringsinnehav. Så det sker verkligen en stor förändring. Låt oss inte missa det här tåget nu i en väldigt dramatisk tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.