Bild från ett tidigare högskoleprov, och en skärmdump från anmälan. Foto: TT

Högt tryck när anmälan till högskoleprovet öppnade

Uppdaterad
Publicerad

Det var högt tryck när anmälan till höstens högskoleprov öppnade på fredagsmorgonen. Fler än 27 000 personer satt i den digitala kön strax efter öppningen – och flera har hört av sig till SVT i frustration över kösystemet.

– Vi hade väntat oss att det skulle vara ett högt tryck, säger Karin Andrén, vid UHR:s presstjänst.

Redan klockan 7 kunde man sätta sig i ett digitalt väntrum och fram till klockan 8 hade 22 700 personer loggat in i förhoppning om att knipa en plats till provet, enligt Universitets- och högskolerådet (UHR).

Alla som loggat in fick en köplats, som lottades ut, för att sedan kunna anmäla sig.

Det finns i år 27 600 platser till provet men ett könummer innebär dock inte en säkrad plats.

”Förhållandevis hanterligt”

Över 30 000 personer hade efter några timmar satt sig i kön, men väntetiden till anmälan är lång. Vid 10-tiden hade runt 2 000 personer i kön betats av.

Om kön rör sig framåt i samma takt under dagen innebär det att tusentals personer har timmar av väntan framför sig innan de kan anmäla sig.

Lång tid för att komma fram

Flera läsare har hört av sig till SVT Nyheter och är frustrerande över väntetiden.

”Det är alldeles uppenbart systemet är fullständigt underdimensionerat. Jämför exempelvis med Vasaloppet som klarar av att boka in 16 000 personer inom loppet av 1-2 minuter… det här är oseriöst”, skriver bland annat en läsare.

Universitets- och högskolerådet (UHR) kommentera den långa väntetiden så här:

– De som anmäler sig ska behålla sin plats i kön. Det är ett högt tryck men systemet fungerar, säger Karin Andrén, vid UHR:s presstjänst och lägger till:

– Vi hade väntat oss att det skulle vara ett högt tryck.

Tio minuter på sig

När man väl sedan kommer fram verkar det vara kort om tid för att göra sin anmälan.

– Jag är inte helt hundra men som jag uppfattar det så har man tio minuter på sig att påbörja sin anmälan.

Men om man får sitta i timmars köer så kanske man inte har möjlighet att sitta vid anmälan exakt hela tiden och sedan missa de där tio minuterna, slängs man ut då och får börja om?

– Jag behöver nog dubbelkolla det där men jag uppfattar det som att man har tio minuter på sig att påbörja sin anmälanhelt enkelt, säger Andrén.

”Är tråkigt”

Gabriel Berthet, 18 år, går i trean på Polhemsskolan i Lund och vill plugga vidare till civilingenjör. Han har stannat hemma från skolan för att genomföra provet och har stått i kö sedan 07-tiden.

– Jag hamnade på plats 21 900. I början gick det ganska fort, tusen platser framåt på en kvart ungefär. Sedan tog det stopp i en timme när kön pausades. Nu har det långsamt börjat gå igång igen, säger Gabriel Berthet, som vid 11-tiden hade köplats 18 800.

– Det är tråkigt om man inte kommer in. Det finns inte särskilt många platser här i Skåne. Eftersom jag hamnat så långt bak i kön så är det lite nervöst om jag kommer in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.