Macchiarini har tidigare varit delgiven misstanke om bland annat tre fall av vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Den förundersökningen lades ned i oktober 2017. Foto: Lorenzo Galassi/AP/TT

Kritik mot Macchiarini-utredning i ny bok

Uppdaterad
Publicerad

I en ny bok från den tidigare KI-rektorn Harriet Wallberg och författaren Kristina Appelqvist hävdas att utredningen kring Macchiarini-skandalen formades för att hitta en syndabock. Flera personer ställer sig nu bakom den tidigare rektorns version, rapporterar Ekot.

Efter SVT:s avslöjanden om Paolo Macchiarinis strupoperationer tillsattes en utredning som leddes av den före detta rikspolischefen Sten Heckscher. I den utredningen pekades Harriet Wallberg ut för att ha varit klandervärd i sin hantering när Paolo Macchiarini rekryterades.

Harriet Wallberg var rektor på KI under åren då rekryteringen skedde. När utredningen presenterades var Wallberg inte längre rektor, men hon fick sparken från sin tjänst som universitetskansler.

I dagarna släpps en ny bok där det läggs fram nya uppgifter i fallet, skriver Ekot. Wallberg ska bland annat ha fått företrädare för Karolinska Institutet att hålla med henne om att rapporten innehåller fel.

Versionen får stöd

Wallbergs version får bland annat stöd av Anders Ekbom, tidigare prorektor på Karolinska institutet.

– Där finns ju anledning att vara lite kritisk mot en del detaljer i Heckschers rapport, säger han till Ekot och fortsätter.

– Det är väl när man insinuerar att kontakterna mellan Macchiarini och Harriet varit mer frekventa än vad de egentligen varit. Det är också vem som tog beslutet om förlängning och så vidare.

Inspelade samtal

Harriet Wallberg ska med sin mobiltelefon ha spelat in samtal med KI:s nuvarande rektor Ole Petter Ottersen, där Ottersen uppges säga att han vet att rapporten innehåller fel, men att KI inte kan gå ut och påpeka felen då det skulle bli ”missförstått i samhället”.

Ottersen säger att KI kan påpeka felen när ämnet kommer upp till debatt i framtiden. Varken Heckscher eller Ottersen har låtit sig intervjuas av Ekot.

KI:s universitetsdirektör Per Bengtsson säger till Ekot att Heckscher har ”i allt väsentligt rätt”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.