Året 2015 blev inte som stjärnkirurgen Paolo Macchiarini hade tänkt sig. Ändå bestämde han sig för att släppa in ett undersökande tv-team inpå skinnet. Journalisten Bosse Lindquist fick en exklusiv inblick i hela den värld av organtransplantationer och stamcellsforskning som Paolo Macchiarini byggt upp på Karolinska i Stockholm och i ryska Krasnodar. Foto: Lars Granstrand/SVT

Förundersökningen mot kirurgen Paolo Macchiarini återupptas

Uppdaterad
Publicerad

Han har kallats allt från ett geni till en bluff. I oktober förra året lades förundersökningen mot honom ned. Nu har åklagarmyndigheten avgjort den skandalomsusade kirurgen Paolo Macchiarinis framtid: Förundersökningen återupptas. Han är nu skäligen misstänkt för två fall av vållande till kroppsskada, grovt brott.

Åklagarmyndigheten har granskat de tre patienter som fått sina luftstrupar ersatta i Sverige.

– Nu öppnas förundersökningen om två av patienterna. Det handlar om en kvinna från Turkiet och en man från Island. Det medicinska underlaget för den tredje patienten, som kom från USA, är inte tillräckligt och därför öppnas inte den förundersökningen, meddelar överåklagare Mikael Björk i ett pressmeddelande.

Macchiarini-skandalen

”Gör en annan rättslig bedömning”

I praktiken innebär detta att åtal skulle eventuellt kunna väckas i ett senare skede.

– Jag gör en annan rättslig bedömning än vad tidigare åklagare har gjort. Det betyder inte att åklagaren har gjort en felaktig bedömning. Rättsläget är nämligen inte alldeles klart. Det finns inte särskilt många domar från Högsta domstolen som ger vägledning. Trots det gör jag bedömningen att det finns förutsättningar för att återuppta förundersökningen i de delar som berör den isländske mannen och den turkiska kvinnan.

Tre patienter trodde att de hade återfunnit hoppet på Karolinska universitetssjukhuset. De fick konstgjorda luftstrupar som skulle förändra deras liv. Istället resulterade operationerna i deras död. Paolo Macchiarini, kirurgen bakom struparna, började snart genomskådas. Hans fall blev hårt.

Rättsprocess mot företag

Det första offret som transplanterades med en konstgjord luftstrupe av Paolo Macchiarini var en eritreansk medborgare. Han dog 2014, två år efter operationen. Hans änka och tre barn begärde ekonomisk ersättning. Utöver begravningskostnader har familjen inte erbjudits någon ekonomisk kompensation av Karolinska, enligt deras juridiska ombud, Sabina Saidi.

Anhöriga till den amerikanske medborgare som dött efter transplantation driver en rättsprocess mot det företag som tillverkar syntetiska luftstrupar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet