Krogpersonal pressad av coronaoron

Uppdaterad
Publicerad

Inom krogbranschen är en stor del av personalstyrkan visstidsanställda. Näringen är dessutom beroende av gäster. Coronaoron leder nu till en utbredd oro och i vissa fall ödesdigra konsekvenser för anställda som redan befinner sig längst ner i näringskedjan.

På en av Stockholms mest populära restauranger har man på fredagen gått från 80 bokningar – till tre. I köket jobbar de anställda på, men köksmästaren kan i lugn och ro genomföra en intervju.

– Hade vi väntat 110 gäster så hade man inte kunnat stå så här och prata, säger köksmästaren Joakim Faerden.

Coronapandemin

Det är ett litet företag. Så fort besöken viker så anpassas bemanningen

– De flesta är timanställda. Det blir superkänsligt för alla, speciellt för yngre kockar och serveringspersonalen, förklarar Faerden.

Kommer inte kunna betala hyran

I en annan del av Stockholm märkte Oskar Wallner att flera inplanerade pass nästa vecka försvann i hans eget schema och för andra kollegor. Därefter fick han reda på att hans kontrakt skulle ändras från deltid till behovsanställning, om han ville vara kvar. Flera andra försattes i samma sits.

– De flesta har inga sparpengar, blir man utan pass en månad kommer många inte kunna betala sina hyror, inklusive jag själv.

Vad tänker du om att det ser ut så här?

– Vi är nog inte den samhällsgrupp som påverkas mest av viruset utan av den finansiella effekten som följer när folk isolerar sig. Vi får ta den första ekonomiska smällen. Jag vet inte hur samhället skulle kunna stötta upp. Riksbanken kommer betala ut pengar till företag, men sådana summor lär ju inte gå till att stötta behovsanställda som oss, så länge gästerna stannar hemma.

”Många kommer söka tillfälliga jobb”

Nu försöker Oskar Wallner söka digitala jobb, som exempelvis översättning, transkribering och liknande.

– Visstidsanställda hamnar mellan stolarna, men en del samhällsfunktioner och företag kommer ju inte att försvinna, som livsmedelsbutiker. Men arbetsmarknaden kommer vara svår att komma in på, vi är nog många som kommer söka de tillfälliga jobben. Dessutom blir det nog bara värre med tiden eftersom det är oklart hur länge det här läget kommer förbli, avslutar Oskar Wallner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet