Akademiska sjukhusets provtagningstält. Foto: Emil Larsson/SVT

Krönika: Inbäddade bland viruspatienter och vårdpersonal

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

I över två månader har SVT:s Oskar Jönsson och Emil Larsson följt kampen mot coronaviruset från insidan. Vi hade precis sett bilderna från Italien och Kina. En överbelastad sjukvård med patienter i korridorerna och läkare som tvingades välja vem som ska leva och vem som ska dö.

Skulle vi mötas av samma scener i Sverige? Vi hade fått i uppdrag att skildra sjukvården från insidan och försökte föreställa oss vad som väntade.

Oskar Jönsson

reporter SVT Nyheter

Det första vi möttes av utanför Akademiska sjukhuset var det nya provtagningstältet, precis uppackat ur en container märkt med ”katastrofutrustning”.

– När vinden ligger på så blir det kallt, sa Jonas Furberg, en av sjuksköterskorna som jobbade i tältet.

Då en dag i mitten av mars var fortfarande förhoppningen att kunna spåra smittan och begränsa spridningen i Sverige.

Men likt den kyliga vinden som fick sjuksköterskorna i tältet att frysa så var alla medvetna om att stormen fanns i horisonten.

– Nu gäller det att vara snabbare än viruset, sa infektionsläkaren Erik Salaneck till oss när vi kom in på infektionsmottagningen.

Stormen är här

En handfull patienter hade i mitten av mars bekräftats vara smittade och lagts in. Men ingen hade ännu avlidit i deras region.

– Men det värsta är inte så långt bort, konstaterade Erik Salaneck.

Att hitta och bryta alla smittkedjor skulle snart visa sig vara omöjligt. Bara några dygn senare avlider den första patienten på Akademiska sjukhuset och i region Stockholm konstaterar man att stormen nu är här.

”Du känns kall, nu ska du få bra behandling så får vi hoppas på det bästa”. Sjuksköterskan tar patienten i handen och försöker lugna honom. Foto: Emil Larsson/SVT

I takt med att antalet smittade ökade i Sverige tvingades sjukvården ställa om. På Akademiska sjukhuset öppnades flera nya avdelningar för coronapatienter i rekordfart. Vi slussades runt bland flyttkartonger och personal som skulle lära sig nya rutiner och möta en för dem helt okänd sjukdom. Vissa var rädda. Men alla med viljan att under denna speciella tid göra sitt yttersta för att rädda liv.

Stort behov av platser

I mitten av april förändrades läget. Det var inte längre tal om lugnet före stormen, patienter stod på kö för att få komma in till sjukhus och läkarna tvingades dirigera om ambulanser till andra mottagningar.

Under ett dygn skrevs 20 nya patienter med Covid-19 in på sjukhus i region Uppsala.

En patient har försämrats och flyttas till en annan avdelning för mer specialiserad vård. Foto: Emil Larsson/SVT

Behovet av platser var då så stort att sängarna användes direkt efter att dom kommit tillbaka från bårhuset. En specialistsjuksköterska förklarade för oss att det känns på sängens metallram eftersom den är kall.

Där och då insåg vi att avståndet mellan liv och död är kort.

”Det har varit en tuff tid”

Men de senaste veckorna har antalet nyinskrivna patienter med Covid-19 minskat, kurvan ser ut att gå åt rätt håll i deras region.

Personalen hinner för en liten stund få andrum och reflektera.

– När allt det här är över ska jag nog ta en liten paus, det har varit en tuff tid, säger Andrea Vergara, undersköterska på Infektionsavdelning 30F.

Tack vare stora ansträngningar hann sjukvården ställa om och det blev faktiskt inte så kaotiskt som vi sett på bilderna från andra länder, i alla fall inte i Uppsala.

Men kanske får vi anledning att packa upp våra skyddsmasker igen och återvända till sjukhuskorridorerna, för vem vet hur den andra vågen drabbar Sverige.

SVT:s team Oskar Jönsson och Emil Larsson. Foto: Emil Larsson/SVT

Dokumentären ”Berättelser från frontlinjen” sänds klockan 20.00 torsdag den 28 maj i SVT 1 och finns även att se på SVT Play.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.