Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Johan Pisoni/SVT

Kronprinsessan besöker Australien och Nya Zeeland – ska stärka handelsrelationerna

Uppdaterad
Publicerad

Sverige vill som ordförandeland i EU sluta frihandelsavtal med både Australien och Nya Zeeland. För att påskynda processen har regeringen bett kronprinsessan Victoria och prins Daniel att göra ett officiellt besök i länderna.

SVT Nyheter träffar kronprinsessan under en mottagning för svenskaustralier på Museum of Contemporary Art i Sydney.

– Vi vill se ett utökat handelsutbyte och det finns en stor möjlighet till det, säger kronprinsessan Victoria till SVT.

I Australien finns omkring 500 svenska företag och landet utgör en viktig exportmarknad för Sverige.

– Jag är glad att vi har ett kronprinsesspar som är så intresserade av våra fantastiska svenska företag. Att ha dem här för att främja våra handelsrelationer är jätteviktigt, säger Johan Forssell (M), bistånds- och utrikeshandelsminister.

Inte orolig inför kungens operation 

Under det officiella besöket meddelade hovet att kungen inom kort ska genomgå en titthålsoperation i hjärtområdet. Kronprinsessan låter meddela att hon inte är orolig.

– Personligen känner jag mig väldigt trygg med att pappa kommer att vara i goda händer. Och jag är tacksam för den hjälp som man faktiskt kan få i Sverige, sa kronprinsessan till TT under gårdagen.

Starta videoklippet ovan för att höra kronprinsessan berätta om besöket i Australien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.