KU riktar kritik mot regeringen och dess företrädare, bland annat kritiseras ageranden av utrikesminister Margot Wallström (S), klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) och statsminister Stefan Löfven (S). Foto: TT

Regeringen kritiseras av KU

Uppdaterad
Publicerad

En framhastad proposition om vårdval, pausandet av Förbifart Stockholm och Sveriges erkännande av Palestina är ärenden som konstitutionsutskott (KU) kritiserar regeringen Löfven och ministrarnas första halvår på jobbet. Flera statsråd kritiseras av ett ovanligt enigt och kritiskt KU.

KU riktar enhällig kritik mot regeringen i tio ärenden, uppger KU:s ordförande Andreas Norlén (M). Dagens presentation av KU är ovanlig ur två synpunkter; det är ovanligt många ärenden där regeringen kritiseras och av ett ovanligt enigt konstitutionsutskott.

– Det rör sig om allt från milda påpekanden till stark kritik. I snitt brukar vi ha fyra fall av oenig kritik om året och två fall av enig kritik. Därför är tio ärenden mycket, säger Andreas Norlén.

Anmälningarna som KU lagt mest kraft på att försöka reda ut, och där också offentliga utfrågningar har hållits, handlar om erkännandet av Palestina och om sjukvårdsminister Gabriel Wikströms första och omgående återtagna proposition om vårdval, pausandet av motorvägsbygget Förbifart Stockholm och framtiden för Bromma flygplats.

Regeringen föregrep riksdagen i Brommafrågan

När det kommer till regeringens erkännande av Palestina, riktar inte KU kritik mot själva regeringsförsklaringen men menar att regeringen hade tagit ställning i frågan innan man hade möte med utrikesnämnden. Här kritiseras både utrikesministern Margot Wallström och statsminister Stefan Löfven.

I frågan om Bromma flygplats handlar kritiken om att regeringen utsåg en samordnare som skulle utreda möjligheterna att stänga Bromma flygplats, innan riksdagen som redan sagt att de var kritiska, fick säga sitt. Andreas Norlén säger att KU anser att det var ”olämpligt att föregripa riksdagens beslut” i frågan. Här riktas kritiken mot bostadsminister Mehmet Kaplan.

KU riktar kritik mot infrastrukturminister Anna Johansson för frysningen av trafikleden Förbifart, där man skulle ha tagit in ett yttrande från landstinget innan beslutet togs. KU menar att bygget även blev 170 miljoner kronor dyrare och därmed inte förenligt med budgetkravet.

Årets granskning består av 28 ärenden där 21 berör den nuvarande regeringen och 7 den förra regeringen.

Romson kritiseras på flera punkter

Miljöministern och vice statsministern Åsa Romson kritiseras på tre punkter, vilket är mer än någon annat statsråd i granskningen. Det handlar om en felaktig uppgift i en anställning av statssekreterare och hennes uttalande om licensjakt på varg efter att Naturvårdsverket redan tagit beslut om licensjakten. Sedan sade hon också fel i en frågestund i riksdagen, men rättade sig efter att hon korrigerats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.