Mats Knutson kommenterar

Mats Knutson: Tar inte hänsyn till om man är nybörjare

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Årets KU-granskning innehåller kritik i ovanligt många fall mot sittande regering. En förklaring är de nybörjarfel som Stefan Löfvens ministär har begått sedan den tillträdde. En annan förklaring är att en minoritetsregering alltid lever farligt i KU.

Några politiska efterverkningar lär det dock inte bli som följd av dagens KU-besked. Utskottet är politiskt försvagat efter åratal av partipolitiskt käbbel.

Noterbart är dock att KU i år är så enigt på flera punkter. Antingen är det ett uttryck för att Socialdemokraterna nu när man själv innehar regeringsmakten vill begränsa partipolitikens inflytande i KU. Eller handlar det helt enkelt om politisk skadebegränsning.

KU speglar som andra utskott Riksdagens sammansättning. Majoriteten i KU bestämmer därmed ytterst vad som ska kritiseras, men genom att göra upp över blockgränsen om formuleringarna kan regeringen mildra kritiken i KU:s betänkande.

Flera granskningar har skakat om

Historiskt finns flera exempel på hur KU:s granskning haft stor politisk betydelse. En socialdemokratisk minister tvingades till exempel i slutet av 1980-talet avgå efter förhör i KU. Andra granskningar som skakat om politikerna är fallet när CIA flög ut misstänkta egyptiska terrorister från Bromma flygplats och den KU-granskning som skedde efter flodvågskatastrofen.

Ärendena i årets KU-granskning har inte alls den här tyngden. I stället handlar det snarare om en regering som gör en rad nybörjarfel.

Allt från hanteringen kring erkännandet av Palestina till den slarvigt skrivna vårdvalspropositionen, som sågades av lagrådet och snabbt drogs tillbaka.

Haft betydande problem

Andra exempel är det plötsliga beslutet att frysa motorvägsbygget Förbifart Stockholm och Åsa Romsons kritiska uttalanden om Naturvårdsverkets beslut om licensjakt på varg.

KU:s betänkande bekräftar bilden av en regering som haft betydande problem under sin första tid. Mängden av misstag och felsteg kan skyllas på att de flesta statsråden, inklusive statsministern, saknade erfarenhet av regeringsarbete när de tillträdde i höstas.

Konstitutionen tar emellertid inte hänsyn till om man är nybörjare eller ej. Samma krav gäller oavsett om man varit statsråd i en dag eller i tio år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.