Kurderna i Syrien håller i dag cirka 11 000 internationella IS-fångar. Foto: SVT

Kurderna: ”Hemländerna borde ta ansvar för sina medborgare”

Uppdaterad
Publicerad

Kurderna saknar resurser för att ställa de IS-fångar man håller fängslade inför rätta. Sveriges representant för det kurdiska självstyret i nordöstra Syrien anser att Sverige borde ta hem IS-männen.

– Vi behöver hjälp, säger Shiyar Ali.

Kurderna i Syrien håller i dag cirka 11 000 internationella IS-fångar, 2 000 av dem är män, ett tio-tal svenska medborgare.

– Det handlar om tusentals IS-fångar som ska utredas och prövas rättsligt. Fångarnas hemländer borde ta ansvar för sina medborgare. I dag struntar de i dem. Och lägger allt ansvar på oss. Det är varken rimligt eller rättvist, säger Shiyar Ali, Sveriges representant för det kurdiska självstyret i nordöstra Syrien, och fortsätter:

– De radikaliserades i era länder och kom hit för att döda oss. Vi har förlorat lika många som de internationella fångar vi nu håller, alltså 11 000 personer. Vi behöver hjälp med att hantera dem och lagföra dem.

”Sverige tar inte sitt ansvar”

De kvinnliga IS-fångarna och deras barn hålls i tältläger och männen sitter i omgjorda fängelser. Internationella mänskliga rättighetsorganisationer liknar förhållandena vid tortyr och kallar situationen för ett nytt Guantánamo.

– Det här är personer som utgör ett säkerhetshot och som är farliga. Men bland de fångar vi har kan det också finnas de som tvingats dit eller inte visste vad de åkte till och nu är fast. De behöver i så fall hjälp.

Tycker du Sverige har tagit sitt ansvar?

– Nej, jag tycker inte det. Och då har Sverige ändå varit ett av de bästa länderna som skickat bidrag. Men man borde göra mer för att dessa individer ska lagföras. Vi kämpar för att vårt folk ska få vatten och bröd, samtidigt som vi ska hantera dessa människor.

UD: ” Sverige tar inte hem IS-männen”

Om Sverige inte tar hem sina medborgare, vilket man hittills sagt nej till, menar Shiyar Ali att man bör hjälpa till att pröva dem på plats.

Vad händer om fångarnas hemländer inte hjälper till med att utreda och ställa dessa män inför rätta?

– Då får vi göra det själva. Det spelar ingen roll hur lång tid det tar. Om det så tar 20 år, så kommer vi inte släppa dem utan att vi vet att de prövas rättsligt.

På fråga från SVT svarar UD att det inte är aktuellt att hämta hem de svenska IS-männen och att de anser att de i första hand bör utredas på plats i regionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.