Människorättsorganisation: ”Ta hem de svenska IS-männen och utred dem i Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Ta hem de svenska IS-männen från Syrien och utred dem i Sverige. Det föreslår människorättsorganisationen Civil Right Defenders och menar att det handlar om rättvisa.

– Det är otroligt viktigt att de utreds och åtalas för brott de misstänks för, säger säger John Stauffer, chefsjurist på Civil Right Defenders i Sverige.

Kurderna håller i dag ca 2 000 IS-män från hela världen i ombyggda fängelser, men resurser för att utreda och ställa IS-fångarna inför rätta saknas. Ett tiotal av IS-fångarna är svenska män, och enligt Civil Right Defenders bör de tas hem till Sverige och prövas rättsligt här.

– Det svenska rättssystemet skulle kunna träda in i en situation när personerna i praktiken inte kan lagföras på plats. Personerna återförs till Sverige, utreds, åtalas och straffas här i Sverige.

John Stauffer betonar att det handlar om personer som misstänks för mycket allvarliga brott och säger att det också är en viktig fråga för dem som drabbats av IS och deras anhöriga.

– Sverige och andra länder behöver ta ansvar. Risken är annars ju längre tid som går att bevisning försvagas, vittnen försvinner och det blir svårare att ställa dem inför rätta. Vi har också rapporter om att fångar lyckas ta sig ut ur de här fängelserna.

”Ett nytt Guantánamo”

De fångar som suttit längst hos kurderna har varit där i snart fem år snart utan åtal eller rättegång. Internationella mänskliga rättighetsorganisationer kallar situationen för ett nytt Guantánamo och säger att förhållandena i lägren och fängelserna är att likna vid tortyr.

– Vi får rapporter om hemska förhållanden för fångarna. Förhållanden som strider mot internationell rätt. Det är naturligtvis så att även om man är misstänkt för eller har begått hemska brott så är det inte acceptabelt att sitta under sådana förhållanden, säger John Stauffer.

Sverige har tecknat nytt avtal om bevisutbyte

I arbetet med att utreda brott begångna av IS-svenskar så har den svenska polisen ett omfattande internationellt samarbete med bland annat FN, vissa EU-organ och myndigheter i andra länder. Och nyligen tecknade Sverige ett nytt internationellt avtal med en FN-organisation som bland annat samlar in bevisning i Syrien.

UD skriver till SVT att det inte är aktuellt att hämta hem de svenska IS-männen och att de anser att de i första hand bör utredas på plats i regionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.