Fram till i år fick nya polisassistenter samma ingångslön. Men när den nybildade polismyndigheten tog över ansvaret vid årsskiftet infördes individuell lönesättning. Foto: TT

Kvinnliga poliser får sämre ingångslön

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i år får inte nya polisassistenter samma ingångslön utan det är en individuell lönesättning som gäller. Enligt Polisförbundet är det här något som gynnar männen.

Polisförbundet har jämfört ingångslönen för 312 polisassistenter som nyligen anställts. I genomsnitt fick kvinnor en ingångslön på 24.325 kronor mot 24.419 kronor för männen. En skillnad på 94 kronor.

52 procent av kvinnorna hade en ingångslön lägre än 24.500 kronor, mot 41 procent av männen. Samtidigt tjänade 4 procent av kvinnorna över 25.000 kronor, mot 9 procent av männen.

– Vare sig man är man eller kvinna så har man tagit sig igenom de tester som krävs för att komma in på polisutbildningen. Nu ska man ut på arbetsmarknaden och göra ett likvärdigt arbete, att man då har ett så här stort lönespann är anmärkningsvärt och vi vill ha ett svar på hur det har gått till, säger Lena Nitz, ordförande för Polisförbundet.

”För litet underlag”

Fram till i år fick nya polisassistenter samma ingångslön. Men när den nybildade polismyndigheten tog över ansvaret vid årsskiftet infördes individuell lönesättning.

Lena Nitz kallar processen med lönesättningen ”hafsig och oprofessionell” och säger att lönekriterierna varit okända för både nyanställda och Polisförbundet.

Tillförordnade rikspolischefen Mats Löfving håller inte med om kritiken. Han säger att lönerna är könsneutrala och att kriterierna är kompetens, erfarenhet och tidigare utbildningar.

Han anser dessutom att 312 personer är ett för litet underlag för att göra en jämförelse av hur lönebilden ser ut.

– Polisförbundet tycker att alla ska ha samma lön och vi anser att människor som har olika kompetenser ska ha olika ingångslön, en individuell lön. Jag tror att det är det som är själva kärnan i det här, säger Mats Löfving.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.