Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sveriges överbefälhavare Micael Bydén om uppgifterna. Foto: SVT/ALEXANDER KAZAKOV/TT

Uppgifter: Ryssland vill flytta gräns mot Finland

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland vill, i strid med internationell rätt, ensidigt ändra havsgränsen mot Finland och Litauen, rapporterar finländska medier och hänvisar till ryska uppgifter. Överbefälhavare Micael Bydén säger att Försvarsmakten följer utvecklingen noga.

– Man utmanar en regelbaserad ordning, gränsande till provokation får man väl säga, säger han till SVT.

Ryssland vill förklara en del av vattenområdet i Finska viken samt nära Kaliningrad som sina inre havsvatten, enligt ett utkast till ett regeringsdokument som The Moscow Times hänvisar till. Det här innebär att Ryssland vill definiera havsområden som i dag tillhör Finland som ryska.

Enligt förslaget ska gränsen dras om i närheten av de ryska öarna Hogland, Sommarö, Rödskär, Lilla Tytärskär och Vigrund, skriver Svenska Yle.

Kriget i Ukraina

Överbefälhavaren: Följer väldigt noga

Överbefälhavare Micael Bydén säger att uppgifterna inte är förvånande men att Försvarsmakten följer dem noga.

– Man kan väl säga att det här ligger helt inom ramen för det vi har sett och det ryska agerandet i ickelinjär krigföring.

Han säger att det inte får någon direkt påverkan i det korta perspektivet.

– Det är klart att för varje sånt här agerande har vi ytterligare ett läge som blir spänt och där andra saker i kombination kan göra att vi får ytterligare ett försämrat läge.

Litauens utrikesminister: Eskalering mot Nato

Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis reagerar på uppgifterna på X och skrev att Ryssland bedriver en ”hybridoperation”.

”Det här är en uppenbar eskalering mot Nato och EU”, skriver han.

Finlands statsminister Petteri Orpo säger enligt Svenska Yle att nyheten inte är oroväckande. Han ser inte heller tecken på att det skulle röra sig om en politisk manöver från Ryssland.

Förslaget togs bort

Bara timmar efter att nyheten slog ner togs förslaget bort från de offentliga webbplatserna. Varför finns det ingen förklaring på men den finländske forskaren Charly Salonius-Pasternak ser det hela som ett test, rapporterar TT.

– För att föra fokus från Ukraina, kanske pröva finländska, baltiska, Natos, EU:s beslutsfattare – vågar vi reagera på det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet