Enligt lagen är det förbjudet att ha sex med en person som inte uttryckligen sagt ja eller aktivt visar att den vill delta. Foto: TT

Kvinnor mer positiva till samtyckeslag än män

Uppdaterad
Publicerad

Unga män och kvinnor har olika inställning till den nya samtyckeslagen. De är även oense om vad som räknas som samtycke.

Brottsoffermyndigheten har på uppdrag av regeringen dragit igång kampanjen ”Av fri vilja”, en kampanj som ska utbilda unga människor om den nya samtyckeslagen som trädde i kraft i somras. Lagen innebär i korthet att om sex inte är frivilligt, så är det ett brott.

Inför kampanjen har myndigheten tagit fram en Sifo-undersökning för att ta reda på vad kvinnor och män i åldrarna 18-25 år tycker om lagen, och vilka situationer som unga människor egentligen ser som samtycke, något som Sveriges Radio var först att rapportera om.

Majoriteten positiva

En klar majoritet av de tillfrågade är positiva till lagen, men inställningen till den skiljer sig mellan män och kvinnor. 90 procent av kvinnorna ställer sig positiva till lagen, medan samma siffra hos männen är 63 procent.

– Det är tydligt att tjejer är mer positiva till lagen än män. 22 procent av männen är negativt inställda medan 4 procent av kvinnorna är det, säger Brottsoffermyndighetens generaldirektör Annika Öster.

Tolkar signaler olika

Även åsikterna om vad som är samtycke går isär. 33 procent av killarna tycker att det är samtycke om man lägger sig naken med någon, mot kvinnornas 16 procent. 17 procent av killarna tycker att det räcker med att man är ihop med någon, medan samma siffra hos kvinnorna är 9 procent.

– Den tydliga reflektionen är att det skiljer sig väldigt mycket i hur killar och tjejer tolkar signaler, säger Annika Öster.

17 procent av männen tycker det är samtycke att följa med någon hem sent på kvällen. 7 procent av kvinnorna ger samma svar.

Inte samtycke enligt lagen

Rent juridiskt innebär inget av dessa scenarion samtycke. Samtidigt uppger nästan nio av tio unga att man känner till den nya lagen. Annika Öster menar att det är ett tecken på att myndighetens kampanj behövs.

– Det visar på hur stort behovet är av att vi pratar om frivillighet och vilket ansvar man har när man tar initiativ till sex, säger hon.

Den nya lagen har lett till att fler brott bedömts som våldtäkt och det har dömts ut strängare straff än tidigare, visar en genomgång av Ekot.

Så tolkar unga män och kvinnor samtycke

Visa

Sifo har intervjuat 1009 män och kvinnor i åldrarna 18-25 år. Intervjuerna gjordes under perioden 10 juli-25 juli 2018.

Att den andra personen säger ja:

83 procent av männen, 85 procent av kvinnorna.

Att lägga sig naken med en annan person:

33 procent av männen, 16 procent av kvinnorna.

Att följa med någon hem sent på kvällen:

17 procent av männen, 7 procent av kvinnorna.

Att man är ihop:

17 procent av männen, 9 procent av kvinnorna.

Att hångla:

14 procent av männen, 8 procent av kvinnorna.

Källa: Sifo

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer