Saudiske kronprinsen är tillsammans med presidenterna från Kina, USA och Ryssland huvudrollsinnehavare i G20-mötet i Buenos Aires. Foto: Jean-Francois Badias/AP/TT

Konflikterna som överskuggar G20-mötet

Uppdaterad
Publicerad

Lika inflytelserika som de är över världens ekonomi, lika involverade är många av dem i de mest infekterade konflikterna i dag. Under helgen ska världens 19 största ekonomier och EU samlas i Argentinas huvudstad Buenos Aires.

Det är inte första gången ett toppmöte mellan världsledare domineras av konflikter. Årets G20-möte är det trettonde i ordningen.

Och för den vidskepliga är det kanske att det just är den trettonde gången som gör att årets tema – rättvisa och hållbar utveckling – överskuggas av spänningar och dispyter länderna emellan. Här är konflikterna som överskuggar mötet.

Mordet på Khashoggi

Suadiarabiens kronprins Mohammed bin Salman landade i Buenos Aires två dagar innan G20-mötet som börjar på fredagen. Foto: AP/TT

Sedan början på oktober har mordet på journalisten Jamal Khashoggi lämnat många länder med en bitter eftersmak. Och det här är också första gången Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman, som på flera håll anklagas för att ha beordrat mordet, kommer att möta världsledarna. Några världsledare har backat undan från honom och några står fortfarande vid hans sida. 

Relationerna mellan Saudiarabien och många länder är på grund av mordet väldigt ansträngd nu. Vapenexporter har stoppats, sanktioner har införts och nu allra senast röstade senaten i USA om att stoppa militärt stöd i krigets Jemen. 

Ett möte mellan Vladimir Putin och bin Salman kommer ta plats är det sagt. Och enligt Ankara har MBS efterfrågat ett möte med Turkiets Recep Tayyip Erdogan som stått för det internationella trycket på Saudiarabien, skriver nyhetsbyrån AP. Det var på ett konsulat i Istanbul som mordet skedde – något som också Saudiarabien har bekräftat. 

Frågan är också om bin Salman ens kommer närvara på G20. MBS landade i Argentina två dagar innan mötet och över honom hänger hotet om att bli åtala MBS för krigsbrott och tortyr. Något människorättsorganisationen Human Rights Watch har begärt.

Krimkrisen

Arkivbild. I somras träffades presidenterna Vladimir Putin och Donald Trump i Helsingfors. Foto: AP/TT

Huruvida USA:s Donald Trump och Rysslands Vladimir Putin kommer mötas,har varit ett av många stora frågetecken.

Anledningen till att detta möte hängt löst är den upptrappade konflikten mellan Ryssland och Ukraina, som i söndags kväll tog ny fart när Ryssland gick ombord och beslagtog tre ukrainska militärfartyg i Kertjsundet utanför Krimhalvön.

Trump har under veckan hotat med att ställa in mötet, men enligt nyhetsbyrån Reuters hade Kreml bekräftat att de båda världsdelarna kommer slå sig ned som planerat.

Donald Trump tog dock till twitter under torsdagen och ställde in mötet helt och hållet.

”Jag ser fram emot ett meningsfullt möte så snart situationen har löst sig”, skriver han.

Handelskriget mellan Kina och USA

Arkivbild. I november ifjol reste president Donald Trump till Kina. Foto: AP/TT

På lördag kväll står Donald Trump för middagen, och hans gäst är Kinas president Xi Jinping. På menyn står ytterligare handelssamtal.

Trump hotade i veckan att höja de redan införda importtullarna. USA vill att Kina öppnar upp landets marknad för amerikansk konkurrens, om inte väntas Trump ”tullstraffa” allt som Kina exporterar till USA.

Men Kinas handelsminister är ändå optimistisk och tror att mötet presidenterna emellan kommer få ett positivt utfall, skriver Reuters.

Bakgrund: G20-ländernas konflikter

De tjugos grupp består av Argentina, Australien, Brasilien, Frankrike, Indien, Indonesien, Italien, Japan, Kanada, Kina, Mexiko, Ryssland, Saudiarabien, Storbritannien, Sydafrika, Sydkorea, Turkiet, Tyskland, USA och EU.

Flera av länderna inom G20 är inblandade i en eller flera konflikter med andra medlemsländer. Här är en lista på några av dispyterna:

• USA:s president Donald Trump har retat upp stora delar av världssamfundet med sin protektionistiska handelspolitik. Vidare förs en lågintensiv konflikt med Ryssland för bland annat Kremls inblandning i USA:s presidentval 2016.

• Ryssland har sedan annekteringen av Krimhalvön mött allt större protester från bland annat EU som infört ekonomiska sanktioner mot landet. Kriget i Syrien har dessutom prövat landets relation med Turkiet.

• Tonläget mellan Turkiet och USA har stegrats under hösten. Konflikten om den tidigare fängslade amerikanske pastorn Andrew Brunson fick president Trump att hota om sanktioner – vilket bidrog till att Brunson frigavs. Turkiets relation med Saudiarabien har samtidigt gått från komplicerad till iskall efter mordet på journalisten Jamal Khashoggi.

• Saudiarabien och kronprins Mohammed bin Salman har mött kraftiga reaktioner från stora delar av världssamfundet efter mordet. Lägg därtill landets inblandning i kriget i Jemen som lett till att flera EU-länder, däribland Tyskland och Danmark stoppat vapenexporten till oljenationen.

• Utöver handelskriget med USA anklagas Kina återkommande för brott mot mänskliga rättigheter. Förtrycket mot den muslimska minoriteten uigurer i delstaten Xinjiang har kritiserats skarpt av flera västländer.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.