USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin vid ett möte i Helsingfors i somras. Arkivbild. Foto: Alexander Zemlianichenko/TT

Donald Trump kan ställa in möte med Vladimir Putin

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands agerande i Svarta havet äventyrar Donald Trumps och Vladimir Putins planerade enskilda möte under G20 senare i veckan, säger Trump. Den amerikanska presidenten väntar nu på en rapport om situationen för att bestämma om mötet ska bli av.

USA:s president Donald Trump och Rysslands Vladimir Putin skulle ha träffats under G20-mötet i Buenos Aires i Argentina senare i veckan för att diskutera bland annat säkerhet, situationen i Ukraina och Mellanöstern, men Rysslands agerande i Svarta havet har nu äventyrat planerna.

Trump säger att han överväger att ställa in mötet på grund av oroligheterna i Kertjsundet mellan Krimhalvön och Ryssland, rapporterar Washington Post.

”Fullskaligt krig”

I söndags beslagtog Ryssland tre ukrainska örlogsfartyg och deras besättningar i Kertjsundet, sedan de ukrainska fartygen, enligt Ryssland, kränkt ryskt territorialvatten. Åtgärden har fördömts av regeringar i väst, och fått Ukraina att rösta igenom ett undantagstillstånd i 10 av landets 27 regioner.

Ukrainas president Petro Porosjenko har varnat för ett ”fullskaligt krig med Ryssland”, men Moskva anklagar Kiev för att ha planerat söndagens provokation. Syftet ska enligt Kreml vara att Porosjenko i själva verket är ute efter att vinna nästa års presidentval och övertyga västmakterna att utöka sanktionerna mot Ryssland.

Placerar ut luftvärnsrobotar

USA har tidigare manat de europeiska länderna att göra mer för att stödja Ukraina.

– Jag gillar inte aggressionen. Jag vill inte ha aggression alls. Absolut inte. Och för övrigt borde Europa inte gilla den aggressionen och Tyskland borde inte gilla den aggressionen, säger Trump, enligt tidningen.

Som svar på det ukrainska beslutet om undantagstillstånd meddelar ryska försvarsdepartementet att man kommer att placera ut nya luftvärnsrobotar på Krimhalvön, som Ryssland annekterade 2014.

Det kommer att bli en rapport om händelsen, som Trump väntas få av sitt säkerhetsteam vid ett senare tillfälle, som kommer att avgöra om mötet blir av, säger Trump.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet