Foto: TT

Krisen vid Krim: Detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Den långvariga konflikten vid Krim blossade åter upp söndagen 25 november efter att Ryssland stoppat och gått ombord på tre ukrainska fartyg, som man hävdade hade kränkt ryskt vatten. Detta har hänt sedan dess.

Söndag 25 november:

  • Ryska specialstyrkor stoppar och bordar tre ukrainska fartyg i Kertjsundet, på väg från Svarta havet till Azovska sjön. Under övertagandet öppnar de ryska enheterna eld och skadar tre besättningsmän. De ryska styrkorna tar fartygen i beslag och griper de 24 personerna ombord.  
  • Ryssland hävdar att de ukrainska fartygen har provocerat fram händelsen: De ska inte ha varslat i förväg om färden genom Kertjsundet, de ska ha utfört farliga manövrar och ignorerat varningar från de ryska fartygen.

Måndag 26 november:

  • EU uttalar sig under dagen och uppmanar till nedtrappning av krisen.  
  • FN:s säkerhetsråd har krismöte. USA:s FN-ambassadör Nikki Haley uppmanar Ryssland att ”omedelbart upphöra med sitt olagliga beteende”. Kina, Bolivia och Kazakstan ställer sig på Rysslands sida.  
  • Även försvarsalliansen Nato kritiserar Ryssland efter ett blixtinkallat möte med företrädare för Ukraina. Generalsekreteraren Jens Stoltenberg uppmanar Ryssland att släppa de ukrainska besättningsmännen och lämna tillbaka fartygen.  
  • Sent på måndagen röstar Ukrainas parlament igenom ett 30 dagars undantagstillstånd i landet.  
  • Den ryske försvarsministern Sergej Lavrov kallar incidenten i sundet för en tydlig provokation och anklagar EU för att ”blint stödja” Ukraina.

Tisdag 27 november:

  • En domstol på Krim beslutar att delar av besättningen kan kvarhållas i förvar i två månader. Rysk statlig tv visar filminspelningar där tre av de tillfångatagna besättningsmännen bekräftar den ryska versionen av händelseförloppet. Ukrainska företrädare hävdar att männen pressats till att ljuga.  
  • Österrikes utrikesminister och en nära allierad till Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger att EU bör överväga att utöka sanktionerna mot Ryssland.

Onsdag 28 november

  • Som svar på det ukrainska beslutet om undantagstillstånd meddelar ryska försvarsdepartementet att man kommer att placera ut nya luftvärnsrobotar på Krimhalvön.

Torsdag 30 november

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.