Ukrainas president Petro Porosjenko har utlyst 30 dagars undantagstillstånd i Ukraina. Foto: TT

Ryska män stoppas från att resa in i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Ukraina stänger gränsen för ryska män mellan åldrarna 16 och 60 år.

– I dag begränsas möjligheten för utlänningar, främst för ryska medborgare, att komma in i landet, sade chefen för den ukrainska gränskontrollen, Petro Tsygykal, i ett tv-sänt möte.

Beslutet är en följd av den långtgående konflikten mellan de två länderna som återigen eskalerade under söndagen då ryska styrkor bordade och beslagtog tre ukrainska örlogsfartyg i sundet i Svarta havet. Vid tillfället öppnade ryska styrkor eld mot de ukrainska fartygen och sex besättningsmän skadades, enligt den ukrainska flottans uppgift till BBC.

Ukraina framhåller att man har haft rätt att passera genom farvattnen. För det första saknar den ryska annekteringen av Krim internationellt erkännande och är tvärtom ett brott mot internationell lag, enligt bland annat Sverige.

För det andra finns det ett avtal från 2003 mellan Ryssland och Ukraina om ”navigationsfrihet” inom Azovska sjön, även om man från ryskt håll hävdar att de ukrainska fartygen gjorde sig redo för strid, något brittiska BBC går in på i närmare detalj i en längre redogörelse av läget.

Undantagstillstånd

Ukrainas president Petro Porosjenko meddelade på twitter att resebegränsningarna införs för att förhindra att ryska medborgare bildar ”privata armeer” på ukrainsk mark.

Resebegränsningarna införs två dagar efter att Porosjenko varnat för att Ukraina hotas av ett fullskaligt krig med Ryssland samt undertecknat en lag som gör att ett 30 dagar långt undantagstillstånd börjar råda i delar av landet.

Undantag i resebegränsningarna kommer göras för personer som exempelvis ska besöka en begravning eller som har andra särskilda humanitära skäl, rapporterar tidningen Ukrainskaja pravda.

Stort EU-stöd

Porosjenko har sagt att han vill att Nato ska skicka flottstyrkor till Azovska sjön och även sökt ökat stöd från europeiska ledare. Utrikesministrarna från Natos 29 medlemsländer kommer möta sin ukrainska motpart, Pavlo Klimkin, nästa vecka.

Under fredagen gick presidenten även ut med att EU har gett Ukraina ytterligare 500 miljoner euro i det stödprogram som inleddes våren 2015 och som hittills omfattat nära 40 miljarder kronor.

USA:s president Donald Trump har avbokat ett möte med sin ryske kollega Vladimir Putin under det pågående G20-mötet i Buenos Aires, med hänvisning till konflikten.

Fotnot: Texten har uppdaterats för att förtydliga detaljer kring det ryska tillfångatagandet av de ukrainska fartygen och deras besättning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.