Ukrainas president Petro Porosjenko anser att landet hotas av ett fullskaligt krig med Ryssland. Foto: STR/AFP

Presidentens varning: ”Vi hotas av ett fullskaligt krig med Ryssland”

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainas president Petro Porosjenko varnar för att landet kan dras in i ett fullskaligt krig med Ryssland, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Det sa presidenten under tisdagskvällen med anledning av grannlandets ökade militära närvaro runt Krimhalvön och Azovska sjön.

Läget är oerhört spänt mellan Ukraina och Ryssland efter att Ryssland i söndags beslagtog tre ukrainska båtar och tillfångatog 24 besättningsmän.

Incidenten inträffade efter en konfrontation i Kertjsundet vid inloppet till Azovska sjön.

I ett tv-framträdande sade Ukrainas president Petro Porosjenko att ett krig med grannlandet kan vara mycket nära, rapporterar AFP

”Landet är hotat av krig”

– Jag vill inte att någon ska tänka att detta är ett roligt spel. Ukraina hotas av ett fullskaligt krig med Ryssland, sade Porosjenko.

Enligt Porosjenko har antalet ryska militära enheter vid gränsen ökat dramatiskt, bland annat uppgav den ukrainske presidenten att antalet ryska stridsvagnar på kort tid har fördubblats.

I måndags röstade landets parlament ja till att införa undantagstillstånd i landet. Rysslands president Vladimir Putin varnade Ukraina för att ett undantagstillstånd skulle vara en dumdristig handling.

Besättningen: ”Uppträdde provokativt”

Ryssland anklagade Ukraina för att ha planerat söndagens ”provokation”. Syftet skulle enligt Kreml ha varit att Porosjenko är ute efter att vinna nästa års presidentval och övertyga västmakterna om att utöka sanktionerna mot Ryssland.

Tv-bilder, tagna av ryska säkerhetstjänsten, visade förhör med tre av de tillfångatagna ukrainska besättningsmännen. En av dem sade i förhöret att Ukrainas militärfartyg i Kertjsundet ”uppträdde provokativt”, skriver BBC.

Ukrainas militär avfärdade påståendet och menade att besättningsmännen tvingats att ljuga. Enligt BBC har en domstol i det av Ryssland annekterade Krim beslutat att hålla 12 av de 24 ukrainska besättningsmännen i förvar i 60 dagar.

Länder som Storbritannien, Kanada, Frankrike, Tyskland har fördömt Rysslands agerande i Kertjsundet och uttryckt stöd för Ukraina.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.