Beslagtagna ukrainska militärfartyg vid hamnen i Kertj. Foto: STR/AFP/TT

Ukraina inför undantagstillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Ukraina inför undantagstillstånd efter att Ryssland på söndagskvällen bordade och beslagtog tre ukrainska militärfartyg i Kertjsundet utanför Krimhalvön.

Samtidigt fördömer Sveriges representant i FN:s säkerhetsråd Rysslands agerande.

Ukrainas parlament röstade på måndagen för att stödja president Porosjenkos förslag om att utlysa ett 30 dagas undantagstillstånd i landet, efter att Ryssland igår kväll gick till angrepp och beslagtog tre ukrainska stridsfartyg.

Undantagstillståndet kommer att påverka tio av Ukrainas 27 regioner, säger president Porosjenko, enligt nyhetsbyrån AP. Parlamentet beslutade även att man trots undantagstillståndet har för avsikt att hålla det ukrainska presidentvalet den 31 mars som planerat.

Sverige fördömer

I ett officiellt uttalande i FN:s säkerhetsråd på måndagskvällen svensk tid beklagar Sveriges representant Irina Schoulgin Nyoni situationen, och kallar Rysslands agerande för ”en allvarlig kränkning av internationell rätt”.

”Sverige är djupt oroat över eskaleringen i Azovska sjön och Kertjsundet. Att med militär blockera sjöfarten till och från ukrainska hamnar är en allvarlig kränkning av internationell rätt”.

”Hot mot internationell fred och säkerhet”

Irina Schoulgin Nyoni säger att Sverige fullt ut stödjer Ukrainas begäran om ett möte i FN:s säkerhetsråd, med anledning av gårdagens händelser.

”Vilket annat land som helst hade gjort samma sak och de hade förväntat sig att frågan behandlas som ett hot mot internationell fred och säkerhet”.

Uppmanar: Släpp besättningsmännen

Irina Schoulgin Nyoni uppmanar Ryssland att omedelbart släppa de fartyg och besättningsmän som igår tillfångatogs av Ryssland. Irina Schoulgin Nyoni säger att det skulle vara ett viktigt steg för att trappa ned konflikten.

”Vi uppmanar Ryssland att respektera Ukrainas suveränitet och territoriella integritet”.

Nikki Haley: ”Olagligt beteende”

Även många andra länders representanter uttryckte sig på mötet i liknande ordalag som den svenska representanten. USA:s FN-ambassadör Nikki Haley var stark kritisk mot det ryska agerandet. Hon uppmanade Ryssland att ”omedelbart upphöra med sitt olagliga beteende”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.