• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Gävle kommun. Det brinner i en återvinningscentral i återvunnen plast på Stena recycling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

”Ryssland måste upphöra med sitt provokativa uppträdande”, skriver utrikesministern Margot Wallström på Twitter. Till höger de ukrainska fartygen i hamnen Kertj på måndagsmorgonen. Foto: Jason DeCrow/Pavel Rebrov/TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Margot Wallström: ”Djupt oroande eskalering av Ryssland”

Uppdaterad
Publicerad

”Ryssland måste upphöra med sitt provokativa uppträdande”, skriver Sveriges utrikesminister Margot Wallström på Twitter. Uttalandet kommer efter att Ryssland under söndagen både stoppat och tagit kontroll över tre ukrainska fartyg.

Ryssland menar att de tre ukrainska fartygen gick in illegalt på ryskt territorialvatten, medan Ukraina hävdar att de informerat Ryssland om sin färd mellan de ukrainska städerna Odessa och Mariupol – som kräver passage genom Kertjsundet. 

Här ligger Kertjsundet som Ryssland under söndagen blockerade med ett fartyg. Foto: TT

Politiker uttrycker sin oro på Twitter

På Twitter fördömer flera politiker Rysslands agerande.

”Djupt oroande eskalering av Ryssland vid Kertjsundet. Ryssland måste upphöra med sitt provokativa uppträdande och släppa fram sjötransport i enlighet med internationell rätt”, twittrar Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S).

Jonas Sjöstedt (V) håller med och tycker att det har skett en ”oacceptabel rysk aggression mot Ukraina”.

”Tydligt brott mot internationell rätt. Om Rysslands agerande fortsätter krävs kraftfulla internationella protester och motåtgärder”, skriver han på Twitter.

Något han får medhåll om från Centerpartiets ledare Annie Lööf.

”Ett reellt hot mot fred och säkerhet i vårt närområde. Det är en allvarlig utveckling där rysk aggression och provokation kränker Ukraina och internationell rätt”, skriver hon.

Även Moderaternas före detta partiledare Carl Bildt har valt att kommentera händelsen.

”Uppenbarligen ett hot mot fred och stabilitet”, skriver han på Twitter.

Vill begränsa Ukrainas självständighet

Enligt Johan Norberg, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, är det här ett sätt för Ryssland att begränsa Ukrainas möjligheter att fatta självständiga beslut.

– Jag tror att Ryssland vill visa att de kan stänga Kertjsundet om de vill, de vill visa att det här området är ryskt, säger han till TT.

”Ryssland tycker det har en större roll”

Efter söndagens händelser har farhågor om en militär eskalering mellan Ryssland och Ukraina väckts.

– Frågan är om det blir en eskalation eller om alla kommer att backa, säger Norberg till TT.

Han understryker att det är viktigt att se konflikten i Kertjsundet i ett större perspektiv.

Ryssland tycker att de har en större roll att spela i världen. De anser att de har en intressesfär (geografiskt område av intresse) och den innefattar definitivt Ukraina.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krimkonflikten

Mer i ämnet