Ecstasytabletter med Superman-logotypen kan nu finnas i Stockholmsområdet – och läkare varnar att de kan vara livsfarliga.

Läkare varnar för livsfarlig ecstasy

Uppdaterad
Publicerad

Tre män i Suffolk i Storbritannien har nyligen dött efter att ha tagit rosa/röda ecstasytabletter försedda med Superman-logotyp.
Tabletterna har innehållit en stor koncentration av substansen PMMA, rapporterar BBC News – och nu varnar läkare för att de livsfarliga ecstasytabletterna kan vara i omlopp i Stockholmsområdet.

Tabletterna kan finnas i Sverige. Under nyårshelgen togs en svårt sjuk man in på sjukhus i Stockholmsområdet. Han hade bland annat väldigt hög kroppstemperatur.

– Enligt anhöriga hade han tagit en rosa tablett med Superman-logga. Tillståndet för honom är fortfarande kritiskt, säger Erik Lindeman, överläkare vid Giftinformationscentralen.

En dog i mellandagarna

I mellandagarna avled en ung man, men om det kan kopplas till de livsfarliga tabletterna är oklart.

– Trots intensivvårdsåtgärder gick hans liv inte att rädda. Han hade uppgivit att han tagit ecstasy, men om det var de pillren vet vi inte, säger Lindeman.

Rykte om starkare drog

Polisen känner till att det går ett rykte bland unga om de rosa/röda tabletterna.

– Vi vet inte speciellt mycket, men ryktet går om att det är en starkare drog. Vi har ännu inte gjort något beslag av dem, säger Annika Ljung, förundersökningsledare vid polisen i region Stockholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer