Lång väg till den politiska toppen

Uppdaterad
Publicerad

Att göra politisk karriär som utlandsfödd kan ibland vara en svår nöt att knäcka. Språket, sociala koder är några av hindren som måste övervinnas först.

Att nå toppen som oppositionsråd i Malmö har inneburit en lång och ibland mödosam väg för folkpartisten Iva Parzikova Ryggestål.

-När jag gick in i politiken var språket den största bristen. Jag trampade människor på tårna utan att jag visste om det var nästa problem, säger hon till Aktuellt.

Hon berättar att omgivningen missuppfattat henne när hon gjort språkliga fel genom direköversättningar från modersmålet tjeckiska eller brutit mot de sociala koderna genom att exempelvis ”sätta sig på fel stol”.

-Det sådana saker som man måste lära sig, det kommer inte av sig självt. Och någon måste säga det till dig. Det hjälper inte att du blir sur på mig, säger hon.

Likadant är det för kommunfullmäktigeledamoten Refika Fetahovic (v) i Landskrona. För trots att Malmö och Landskrona är två av Sveriges mest mångkulturella städer avspeglas det dåligt i politikerkåren.

-Ibland kändes det inte som om jag togs på allvar på samma sätt som män med svensk bakgrund, säger hon.

-Våra demokratiska organ som kommunfullmäktige, regionfullmäktige och riksdagen ska avspegla sammansättningen av befolkningen som Sverige har och i detta fall brister det rätt tydligt, säger Iva Parzikova Ryggestål.

Refika ser konsekvenserna av utanförskapet i sin kommun, invandrartäta Landskrona, där vi och dom-mentaliteten förstärkts av att sverigedemokraterna tog fyra mandat i förra valet. Hon tycker att partierna borde engagera sig också mellan valperioderna.

-Var har de varit under hela mandatperioden? Det har varit väldigt tyst när det gäller att ta kontakt med invandrarföreningar och invandrare i andra sammanhang. De kommer säkert att bli aktiva inför valet men jag tycker inte att det är bra, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.